fbpx

23. festival Prix Marulić od 4. do 9. svibnja na Hvaru

Radiodrama…

Prix MarulićPrix Marulić, međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame ove će se godine održati po 23. put od 4. do 9. svibnja 2019. godine u gradu Hvaru u organizaciji Odjela Drama Hrvatskog radija (HRT-HR).
Ovaj jedinstveni ambijentalni festival održava se pod geslom „Starim tekstovima u pohode” još od 1997. godine i to u izvornim prostorima grada Hvara. Ove godine predstavit će se 42 igrana i dokumentarna ostvarenja iz 19 država koje je predselekcijska komisija odabrala između sedamdesetak pristiglih radova.
Hrvatski radio predstavljat će pet djela koja su prošla predodabir.
To su: u kategoriji drame: Bizantska Soap Opera autorice i redateljice Jasne Mesarić (urednica: Katja Šimunić, ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić), u kategoriji dokumentarne radiodrame: Dokolica kapetana Hostea autorice Silve Ćapin (urednik: Nikica Klobučar, ton majstor: Dalibor Piskrec) i Šetnjozvuk grada – glazbe mirogojskih tišina autorica Ive Lovrec Štefanović i Lane Deban (urednica: Iva Lovrec Štefanović, ton majstorica Lana Deban) te u kategoriji kratkih formi- Mirila- granica dvaju svjetova autorice i ton majstorice Marije Pečnik Kvesić (urednica: Katja šimunić) i Kartolina ili vrijeme koje je zaustavljeno autora Nikice Klobučara (urednica: Katja Šimunić, ton majstorica: Lana Deban).
Prix Marulić– Prix Marulić je festival koji koristi građevine prošlosti koje odzvanjaju u sadašnjosti za radio budućnosti. Iako je glavna odrednica našeg festivala radiofonska obrada baštine i pogled u prošlost, Prix Marulić poseban je po tome što tradiciji prilazi iz suvremenosti te ustraje na promicanju modernog radija, što je naše pokretačko nadahnuće i zbog čega je festival već 23. godinu za redom toliko zanimljiv autorima i slušateljima. Produkcije koje se predstavljaju namijenjene su radiju no svi ti drevni, gotovo “vječni” ambijenti slušanja donose posve novu dimenziju i unose novi život našim djelima- gotovo da ponekad možemo osjetiti kako prostor transformira zvuk – ističe umjetnička ravnateljica festivala, urednica u Dramskom programu Hrvatskoga radija (HRT – HR) Adriana Kramarić.
Festival će ove godine pohoditi četrdesetak radijskih znalaca s različitih strana svijeta koji će predstaviti svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini.
– Na „Prix Marulić” dobrodošli su svi radiofonski oblici proizišli iz tekstova nastalih prije 1921. kada je emitirana prva radiodrama, a međunarodni će ocjenjivački sud na kraju proglasiti i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji te u kategoriji kratke forme. Ovogodišnji će voditelji ocjenjivačkoga suda biti Bernard Clarke (Irski radio, RTE) i Janko Hanushevsky (freelancer Austrija/Njemačka) koji će u sklopu festivala pred svojim međunarodnim kolegama održati i svoja predavanja/performanse. Posebnost su festivala i festivalske rasprave u kojima otvorenim razgovorima i razmjenama iskustava sudjeluju svi sudionici festivala. Kao i prošle godine svi zainteresirani moći će ih izravno pratiti na facebook stranici Dramskog programa Hrvatskoga radija. U sklopu festivala za građane Hvara bit će organizirana i javna slušaonica dokumentarne radiodrame „I to ništa nekome znači” autorica Lade Martinac Kralj i Marije Pečnik Kvesić. Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje Tanja Momčilović iz Odjela Dizajn Hrvatske radiotelevizije – poručuju organizatori.

Foto: Press