fbpx

Kako postati uspješan modni dizajner?

Profokus…

modni dizajnerKako postati uspješan modni dizajner i kako ući u kreativan modni svijet, pitanje je koji se postavlja svima koji se žele baviti modom. Većem dijelu promatrača čini se kako se dizajniranje sastoji od listanja modnih časopisa, surfanje po modnim portalima i gledanje on line revija. To je percepcija da se odmah može skočiti u svijet mode i baviti se modnim dizajnom.

Obrazovanjem i znanjem do modnog dizajna
Modni dizajn sastavljen je od procesa edukacije, koju vode vrsni mentori. Upravo taj proces obrazovanja provodi se u Učilištu Profokus već dvadeset godina. Za usvajanje znanja koje se nudi u Profokusu potrebno je uložiti svoje vrijeme, kreativnost uz praktičan rad kako bi dizajn koji pojedinac stvara imao pravu vrijednost.

Kako se postaje modni dizajner?
Da bi pojedinac postao modni dizajner potrebna je nadarenost, potom stjecanje tehničkog znanja za izradu kvalitetnog dizajnerskog produkta. Ako pogledamo biografije poznatih modnih dizajnera vidjet ćemo kako su svi dizajneri, osim talenta, dobro poznavali tehniku i način izrade odjeće. Giorgio Armani, čija su odjela najtraženija širom svijeta, svoja prva iskustva stjecao je u radionicama gdje se krojilo i šivalo. Galliano je još kao student istraživao i konstruirao nove oblike odjeće. Tako je svoj talent pokazao stavljajući svoje zamisli u nosiv odjevni predmet. Dizajn i modne ideje nastaju na papiru ili računalu, no da bi postale materijalne one ožive u modnim ateljeima i radionicama. Upravo takav proces obrazovanja odabralo je Učilište Profokus, koje potiče mlade kreativce da ideje nacrtaju, zatim naprave kroj i odjevni predmet izrade u školskom ateljeu.

Modni dizajner

Jedinstvena tehnika izrade kroja
Zašto je važno znati izraditi kroj. Odgovor leži upravo u sposobnosti da svaku zamisao dizajner može izraditi i pretvoriti u gotov odjevni predmet. Jedinstvena tehnika izrade kroja koja se predaje jedino u Učilištu Profokus, prenesena je iz poznate francuske tehnike modeliranja kao i iz ateljea Pierre Cardin u kojem je predavač i mentor Branka Vučetić Atletić, mag.ing.des.txt. stekla svoje znanje koje prenosi polaznicima učilišta.

Modni dizajner

Polaznicima modnog dizajna omogućen je nastup na modnim revijama i različitim projektima
Polaznicama je tijekom školovanja omogućen nastup na modnim revijama. Tako je grupa dizajnerica pod nazivom ILEST pokazala svoje znanje i kreativnost od ideje do gotovog proizvoda i pokazala kolekciju na Fashion Weeku Zagreb.

Modni dizajner

Uspjeh dizajnera i Učilišta Profokus
Ako govorimo o uspjehu dizajnera, tada možemo zaključiti kako je važno ostati i opstati u zanimanju za koje se pojedinac obrazovao. Značajan uspjeh Učilišta Profokus, za koje možemo sa sigurnošću reći da je lider u obrazovanju, je činjenica što je pružilo kvalitetno obrazovanje mnogim dizajnerima. Danas su poznati u svijetu mode, a njihovo znanje omogućilo im je samostalan rad i egzistenciju.

Poznati dizajneri
Iz Učilišta Profokus dolaze poznata i priznata dizajnerska imena. Kristina Burja i njezin brand Krie, Zoran Aragović i njegov Bite My Style, Sara Lončarić i BlackPearl, Sonja Lamut i brand SOEL, Natalija Smogor, Marina Prevolšek i njezina marka Maion, Anastazija Prišlin i brand Lust for Style te poznati slovenski kostimograf Damir Raković. Tu su i dizajneri koji već duže rade u Europi i Americi i grade svoj dizajnerski put.

Modni dizajner

Verificirani program i pravovaljano uvjerenje s pravom upisa u e-radnu knjižicu
Modni dizajnerSvim polaznicima koji uspješno završe obrazovanje za modni dizan i izradu prototipa, izdaje se uvjerenje koje je propisao ministar obrazovanja i na kojem je pečat s grbom RH i upisuje se u radnu knjižicu.
Osim upisa stečenog obrazovanja u e-radnu knjižicu, osigurano je znanje i vještina za kvalitetan, stručan i profesionalan rad modnog dizajnera. Važno je znati da se ne radi o tečaju već o stečenom zanimanju s pravovaljanim uvjerenjem.

Foto: Profokus