fbpx

Besplatna radionica Fado iza kulisa!

Kazalište KNAP…

Fado iza kulisaFado iza kulisa je radionica koja je zamišljena kao svojevrsni uvod u portugalsku kulturu, portugalski fado i kazalište sjena. Voditelji radionice su suradnici i izvođači predstave (članovi Kreativnog sindikata) Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena, koja je nastala u kazalištu KNAP u svibnju 2012.; dramaturg Dean Trdak, pjevačica i izvođačica Jelena Radan, gitarist Pedro Abreu i režiserka i lutkarica Morana Dolenc.
Radionica je  podijeljena u 4 cjeline, dakle 4 termina po 120 minuta i predstava.

1. UVOD – O povijesti Portugala i našeg projekta

Predavači: Dean Trdak, Jelena Radan, Pedro Abreu i Morana Dolenc
Uvodno predavanje namijenjeno je upoznavanju polaznika radionice s ekipom koja je radila na predstavi Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena kao i upoznavanju portugalske kulture koja nas je nadahnula da napravimo ovu predstavu. Cilj nam je približiti portugalsku kulturu i pokazati njezine posebnosti, te objasniti kako i zašto je upravo Portugal bio mjesto gdje je nastao fado.

2. GLAZBA – Fado i njegovi fadisti

Predavači: Dean Trdak, Jelena Radan, Pedro Abreu
Fado je tradicionalna portugalska glazba koja se početkom 19. stoljeća iz krčmi Fadou lisabonskoj luci polako proširila u druge gradove (Coimbra), a zatim i u cijeli Portugal. Njezine teme isprva su obuhvaćale crtice iz boemskog života marginalnih ličnosti gradskog života u tom razdoblju (prostitutki, mornara, svirača i pjevača fada), osjećaje poput ljubavi, ljubomore i strasti, ali i onaj tipični portugalski osjećaj čežnje neprevediv na druge jezike po imenu saudade te svojevrsnu apatiju i pomirenost sa sudbinom koja se ogleda u samom nazivu te glazbe. Fado dolazi od latinske riječi fatum, što znači ‘sudbina’.
Prva glasovita fado pjevačica bila je Maria Severa Onofriana (1820-1846), dok je u dvadesetom stoljeću fadu svjetsku slavu donijela Amália Rodrigues. Danas se fado pjeva u cijelome svijetu od Meksika, preko Poljske do Japana i već odavno nije isključivo portugalski kulturni proizvod.
Govorit ćemo o podjeli fada koja se odnosi na ‘pučku’ tradiciju, to jest na pjesme koje nisu uglazbljene prema tekstovima poznatih pjesnika.

3. KAZALIŠTE SJENA

Predavačica: Morana Dolenc
Kazalište sjena, je jedno od najstarijih oblika kazališta, a u jedno i kazališta lutaka. Priča o ‘Platonovoj pećini’, kažu, dokaz je postojanja kazališta sjena u doba antike. Ovo specifično kazalište blisko je folklornim, pučkim i mističnim tradicijama raznih zemalja Azije i Europe, a u današnjem lutkarstvu spaja plesnu, glazbenu i lutkarsku umjetnost. Sjene su nejasne, nesigurne, tjeskobne, tamne, duboke, ali i providne kao oblaci nad Lisabonom, baš kao i sam fado.
Polaznike ćemo upoznati s osnovnim tehnikama kazališta sjena i njihovoj upotrebi kroz povijest i konkretno u našoj predstavi.

4. SPOJ TEORIJE I PRAKSE

Predavači: Dean Trdak, Jelena Radan, Pedro Abreu i Morana Dolenc
Završna radionica zamišljena je kao interaktivni sat u kojem sudionici mogu isprobati u praksi kako funkcionira kazalište iza kulisa. Kroz vođene improvizacije i igre, polaznici će moći osjetiti što to znači stati na pozornicu, osmisliti, pjevati, animirati lutke i prezentirati svoj rad publici.
Radionica završava gledanjem predstave Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena.

TERMINI RADIONICE

04.06 (srijeda), 05.06. (četvrtak), 06.06. (petak) od 18h
07.06. (subota) od 14h i predstava Femme Fadal 07.06. od 20 do 21.30h

Kulturni centar Peščenica/Kazalište KNAP, Ivanićgradska 41a, Zagreb

Foto: Press