Film ‘Goli’ najbolji film 13. Liburnia Film Festivala!
Piše: redakcija On 30 kol., 2015 At 11:30 AM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Festival…

Film ‘Goli’ na emotivan i iskren način prožima osobno i javno i u cjelini predstavlja umjetničko i društveno važno djelo hrvatskog dokumentarizma

Oliver Sertić– Potpuno sam zadovoljan ovogodišnjim izdanjem festivala. Publike je bilo više nego ikada do sada, gotovo svi autori došli su predstaviti svoje filmove, a zajedno s filmskim novinarima, međunarodnim i regionalnim festivalskim selektorima, TV urednicima i protagonistima imali smo više od 60 gostiju. Već su uslijedili pozivi na neke festivale i nekoliko otkupa za TV prikazivanja. Jako sam zadovoljan i hrvatskom dokumentarnom produkcijom ove i prošle godine. Bilo mi je teže nego ikada složiti program jer neki vrlo dobri filmovi, nažalost, zbog ograničenog broja programskih slotova nisu mogli biti prikazani na festivalu. Hrvatski dokumentarni film je u dobrom stanju i izuzetno sam sretan zbog toga – rekao je direktor i selektor festivala Oliver Sertić.
GoliJučer je u lučici u Ičićima završio 13. Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma, na kojem su pred nikad brojnijom publikom prikazana sveukupno 23 recentna hrvatska i jedan gostujući slovenski dokumentarac, od čega 14 u konkurenciji za glavne nagrade. Žiri u sastavu Lejla Dedić, Tatjana Božić, Elvis Lenić, Igor Paulić i Davor Tatić, odlučio je nagradu za najbolji film dodijeliti filmu ‘Goli‘ redateljice Tihe K. Gudac, “koji na emotivan i iskren način prožima osobno i javno i u cjelini predstavlja umjetničko i društveno važno djelo hrvatskog dokumentarizma”. Posebno priznanje u glavnom programu žiri je dodijelio filmu ‘Staklene oči’ redatelja Maria Papića, naznačivši da “nagrada predstavlja poticaj za daljnje razvijanje vještina filmskog izričaja autora, naročito u kontekstu audio – vizualnih stilizacija”.
Publika je najboljim filmom proglasila ‘Lijepo mi je s tobom, znaš’ redateljice Eve Kraljević dodijelivši mu prosječnu ocjenu 4,68, u tijesnoj borbi s filmovima ‘Goli’ (4,63) i ‘Razred’ (4,62).
Najbolji regionalni film 13. Liburnia Film Festivala je ‘Veruda – film o Bojanu’ riječkog redatelja Igora Bezinovića koji je nagrađen “za umijeće stvaranja snažnih emocija minimalističkim redateljskim postupcima”. Posebno priznanje u regionalnom programu dodijeljeno je filmu ‘Pismo za Ohio’ delničkog autora Rasima Karalića “za redateljski potencijal i iskreni pristup univerzalnoj temi”.
Profesionalne nagrade 13. LFF-a su sljedeće. Najbolja redateljica je Vesna Ćudić za film ‘Razred’ s kojim je službeno otvoren festival. Nagrada se dodjeljuje “redateljici koja je iznimno važnu društvenu tematiku prikazala u zaokruženom i cjelovitom filmskom djelu ujednačenog ritma u kojem se osjeća redateljska posvećenost temi i junacima”. Najbolji snimatelj je Boris Poljak za fotografiju u filmu ‘Rakijaški dnevnik’ “za iznimnu kreativnost vizualnog izričaja u kojem direktor fotografije pretvara realni svijet u gotovo apstraktne forme”, a najbolju montažu potpisuje Dragan von Petrović za film ‘Goli’ “za umijeće pričanja priče koja nadilazi uobičajenu ulogu montažera te za vješto spajanje povijesnih i društvenih činjenica s intimnim svijetom protagonistice”. Najbolji dizajner zvuka je Martin Semenčić za rad na filmu ‘Rakijaški dnevnik’, s obrazloženjem da su “majstorskom upotrebom svakodnevnih zvukova naizgled banalne radnje podignute na oniričnu i mističnu razinu”.

Foto: Marin Ćuk Vurnek

comment closed