fbpx

Kraljica Margareta na premijeri u Maloj sceni!

Zagreb…

Kraljevska premijera u Maloj sceni

Kraljica MargaretaDanska kraljica Margareta II. sa suprugom princom Henrikom boravit će u državnom posjetu Hrvatskoj od 21. do 24. listopada, a u sklopu istog prisustvovat će i premijeri dansko-hrvatsko-švedske koprodukcije ‘Zašto baš ja?’ u kazalištu Mala scena. Poznata i priznata kao kompetentna slikarica, Kraljica redovito izlaže, a pod pseudonimom Ingahild Grathmer ilustrirala je i dansko izdanje ‘Gospodara prstenova’ objavljeno 1977. i re-izdano 2002., a u čijem je prijevodi i sama – sudjelovala. Margareta II okušala se i kao kostimografkinja i scenografkinja u nekoliko TV i filmskih produkcija od kojih je najpoznatiji njezin rad za film Peter Flintha ‘De vilde svaner’ iliti ‘Divlji labudovi’ iz 2009., a 2012. potpisala je i scenografiju te kostime za balet ‘Orašar’, izveden u najstarijem europskom zabavnom parku  – Tivoli. Osim zbog tako očite sklonosti izvedbenim umjetnostima, Margareta II odabrala je posjet Maloj sceni i zato što taj neovisni zagrebački teatar već 17 godina intenzivno surađuje s danskim glumištem, te mu je još 2000. godine posvetio i Festival Mliječni zub i tako u Hrvatskoj po prvi put predstavio čuveno dansko kazalište za djecu.
Kraljica MargaretaNakon posjeta danskog kraljevskog para, predstava ‘Zašto baš ja?’, svečanu će premijeru imati 23. listopada, nakon čega nastavlja igrati kako na domaćim tako i na europskim pozornicama.
Najnoviji projekt kazališta Mala scena, predstava ‘Zašto baš ja?’ nastala je u koprodukciji sa danskim kazalištem Passepartout i švedskim Landskrona Teaterom, u kojem će biti i praizveden 17. listopada.
Priča je to o trojici prijatelja čije specifične osobnosti, snovi i ne baš uvijek prikladno ponašanje, prijateljstvo stavljaju na kušnju. Jedan od njih jednostavno mora pobijediti, drugi uvijek mora biti u pravu, treći samo želi biti leptir… No, srećom, sva trojica na koncu pronalaze put prema svom unutarnjem mušketiru – drže se zajedno, poštuju međusobne razlike i na kraju opraštaju jedan drugome.
‘Zašto baš ja?’ je neverbalna predstava igrana u tragikomičnom, ozbiljnom i zabavnom univerzumu apsurdnih situacija i mjehurića intimnosti, nježnosti i podvala. Predstavu autorski potpisuje Jacques S. Matthiessen, glazbu je skladao Claus Carlsen, kostimografkinja je Hana Letica, koreografkinja Marlene Smith, scenografi Christian Q. Clausen i Petra Held, a glumi trojac mladih hrvatskih glumaca Mirel Huskić, Jakov Gavran i Jan Novosel.

Foto: Ana Šesto