fbpx

Proslava dana K.D. Lisinski: Nosač zvuka Night and Day

Night and Day

– Još jedan neprocjenjiv doživljaj koji je sačuvan na maloj ploči, ploči velike glazbe, velikih umjetnika i velikog nakladnika, snimljenoj u prostoru u kojem glazba stanuje – Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.“

Night and Day

Tim riječima je ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Dražen Siriščević je na tiskovnoj konferenciji predstavio novi nosač zvuka Night and Day našeg čuvenog tenora svjetskog glasa i operne zvijezde najvišeg sjaja međunarodnih pozornica Tomislava Mužeka i jednako tako uspješnog ansambla – Zagrebačkog kvarteta saksofona.

Night and Day

Uz ravnatelja Siriščevića o novom nosaču zvuka govorili su, dakako i umjetnici, Tomislav Mužek, Saša Nestorović i Dragan Sremec iz Zagrebačkog kvarteta saksofona, ali i Nikolina Mazalin „kreativna direktorica diskografske kuće Croatia Records, u čijoj produkciji je nosač zvuka i izdan.

Riječ je o „Maloj ploči u kojoj je velika priča o nadahnutoj, intenzivnoj suradnji punoj emocija, priči koja povezuje i umjetnost i Dvoranu Vatroslava Lisinskog u kojoj je i snimljena“ inspirirano je nastavio ravnatelj Siriščević dodavši da je naslov Night and Day izabran jer je glazba toliko dobra da će se „slušati dan i noć“.

Novo-predstavljeni CD, zapravo je zbirka 13 planetarno poznatih džez standarda, koje su postali slavni u interpretacijama velikana kao što su Frank Sinatra, Dean Martin ili Tony Bennett, a koje je za glas i Zagrebački kvartet saksofona kongenijano obradio Saša Nestorović, i sam član Kvarteta.

Kuriozitet je da je materijal za nosač zvuka snimljen još 2006. godine, no onda je „iščeznuo“ u vremenu i prostoru i tek je nedavno ponovno pronađen na jednom od starih tvrdih diskova u ormaru jednog od članova Kvarteta. Upravo na inicijativu ravnatelja Siriščevića – koji je ujedno potaknuo i nastanak CD-a – a uz svesrdnu suradnju Croatia Recordsa, nosač zvuka je pripremljen i izdan u upravo nevjerojatno kratkom roku od 15 dana!

Tomislav Mužek govorio je o suradnji s Kvartetom saksofona, koja je započela pred gotovo 20 godina, nevjerojatno dobroj energiji za vrijeme snimanja, o svojem „izletu“ u nešto što nije „fah“ jednog opernog pjevača, i prisjetio se dana kada je započeo pjevati jazz standarde koje je oduvijek volio.

– Naša suradnja je započelo obradom čuvene skladbe ‘Una furtiva lagrima’ Gaetana Donizettija iz opere ‘Ljubavni napitak’ koju je Saša Nestorović prekrasno obradio za glas i kvartet saksofona i ta skladba je jako lijepo zazvučala u toj konstelaciji. Kako se nismo mogli koncentrirati samo na operu, Saša je predložio da bismo mogli napraviti i neke standarde iz American Song book. Pošto je meni taj repertoar bio „tiha patnja“, i to mi je dalo svojevrsnu inspriaciju – kratki izlet u nešto što nije moj fah i to se pokazala kao puno pogodak, a onda je ravnatelj Siriščević došao i s idejom da bi to trebalo snimiti, što smo onda i realizirali.

Trebalo je vidjeti da li će to ‘vino’ biti dobro, no eto sada nakon 15 godina pokazalo se da je to godište jako dobro i da je ‘vino’ dobro odležalo“ rekao je Mužek o novom nosaču zvuka.

Naposlijetku je ravnatelj Siriščević pozvao na Dan Dvorane na kojem će Tomislav Mužek sa svojim Triom izvoditi program koji je pripremljen već prošle godine, no on se zbog potresa koji se dogodio točno pred godinu dana nije mogao održati.

– Program je u blagdansko-opuštenom raspoloženju: sadrži mirne i zabavne točke, nema tuge, sve je veselo i optimistično, upravo onako kakvo nas, uvjeren sam, i vrijeme čeka – rekao je Mužek.

– Mi smo taj koncert nazvali ‘Svim na zemlji’ prema jednoj do skladbi koje će biti na programu, a njegov podnaslov je ‘Sviramo sam vedre note i pjevamo samo sretne ljubavi’.

Za sve koji dođu biti će to jedno pravo cijepljenje s ljubavi i optimizmom koji nam svima treba u budućnost i koja će, nadam se biti puno bolja od onog što pamtimo u ove posljednje dvije godine. Srdačno ste pozvani na koncert za Dan dvorane! – riječi su kojima je ravnatelj Siriščević završio tiskovnu konferenciju.

Foto: Press – Lisinski Night and Day