Luka Mjeda: Atletić je fotograf koji se zalaže za umjetnost i to s najplemenitijim porivom
By redakcija On 8 ruj., 2016 At 07:53 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Rim…

U galeriji Vittorija u Rimu otvorena izložba Majke Terezije autora Zvonimira Atletića

Zvonimir AtletićNakon izložbe u Zagrebu koja je postavljena u samostanu redovnica Misionarki ljubavi, izložba fotografija ‘Majka Terezija‘ autora Zvonimira Atletića otvorena je u galeriji Vittorija u Rimu 4.rujna, na dan njezine kanonizacije.
U nazočnosti brojnih uzvanika u predvečernjim satima izložbu je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u prisustvu veleposlanika Hrvatske u Italiji Damira Grubiše, veleposlanika Hrvatske u Vatikanu Nevena Pelicarića te predsjednika Hrvatskog fotografskog centra u Zagrebu Luke Mjede.
Zvonimir AtletićMnogobrojni posjetitelji izložbu su mogli razgledati u prekrasnoj galeriji Vittorija, koja se nalazi u centru Rima, samo nekoliko minuta od Piazza del Popolo. Uzvanici su ostali dirnuti fotografijama Zvonimira Atletića, njegovim neobičnim senzibilitetom, savršenom umjetničkom razinom kao i izvrsnim dokumentarnim prikazom života Majke Terezije. Atletić je fotograf koji je najčešće u svijetu imao priliku dokumentirati njen rad s bolesnim i siromašnim ljudima. Zvonimir AtletićStvarao je fotografije vođen njezinim riječima.
– Ako ikada postanem sveta – zacijelo ću biti svetica ‘tame’. Trajno ću biti odsutna s neba – da bih palila svjetlo onima koji su na zemlji u tami – rekla je za sebe Majka Terezija, svjesna da je siromaštva i nevolje na svijetu previše da bi mogli biti u potpunosti iskorijenjeni. Širenjem kulture ljubavi prema svakom čovjeku, svojim načinom života dala je primjer kako treba slijediti svoj životni cilj. Zvonimir AtletićPrema njenim riječima, važno je činiti male stvari s velikom ljubavlju jer Bog na posljednjem sudu neće pitati koliko smo dobrih dijela učinili u životu, nego s koliko smo ih ljubavi učinili.
Izložbu Majka Terezija čine crno bijele fotografije nastale između 1977. i 1987. godine u Indiji i Zagrebu, a motivi prikazuju novu sveticu Katoličke Crkve kao i aktivnosti njezinih sestara misionarki ljubavi u služenju najsiromašnijima među siromasima. Zvonimir Atletić je Majku Tereziju upoznao još davne 1977. godine kad je njene prve fotografije snimio u njenoj Misiji u Calcutti u Indiji. Otada je više puta bio u njenom društvu po Hrvatskoj i Indiji, dokumentirajući njen rad i život te rad njenog reda Misionarki ljubavi, u Hrvatskoj i Indiji.
– Atletić nije išao snimiti Majku Tereziju kako bi bila prva vijest na naslovnicama novina. Sam odabir kadrova daje na znanje da nije trčao ispred Majke Terezije da bi ju uhvatio kao veliku zvijezdu – rekao je mons. Nedjeljko Pintarić otvarajući izložbu u Zagrebu.
– On je samo dokumentirao rad i dodao mu umjetničku razinu kao i ono što je njega preobražavalo od prvog odlaska u Indiju i što ga je učinilo takvim kakav je danas: nenametljiv, samozatajan, onaj koji će uvijek drugome pružiti ruku i učiniti ono najbolje što može.
Zvonimir Atletić, Branka Vučetić AtletićPrilikom otvaranja izložbe u Rimu, Luka Mjeda predsjednik Hrvatskog fotografskog centra u Zagrebu, također je naglasio važnost pristupu fotografiji koja kod Zvonimira Atletića ima najvišu razinu. Naglasio je da je jedini hrvatski fotograf koji se zalaže za umjetnost i to s najplemenitijim porivom koji je ujedinio s motivima na fotografijama. Zahvalio je gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i članovima veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji koje je prepoznalo i podržalo otvaranje ove izložbe.
Postav izložbe u Rimu traje do 10. rujna, a potom se seli u Tiranu. I druge države od Argentine, Francuske, te još neki gradovi u Italiji žele pokazati ove izuzetne radove koje promoviraju veliku i nesebičnu ljubav davanja Svete Majke Terezije koju je trajno zabilježio hrvatski fotograf Zvonimir Atletić.

Foto: Zvonimir Atletić
Fotogalerija: 

comment closed