Nužne mjere za sprječavanje i suzbijanje legionarske bolesti u objektima zbog COVID-19
By redakcija On 30 tra., 2020 At 06:32 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Hrvatska…

bolestiU objektima koji su zbog COVID-19 protuepidemijskih mjera bili zatvoreni duže od dva tjedna potrebno je poduzeti određene mjere.
1. Provesti ispiranje sustava hladne i tople vode
Zadužiti jednu osobu koja vodi evidenciju o tome.
Sve osobe u tijeku radnog procesa ispiranja preporučujemo da imaju kirurške maske na licu za smanjenje udisanja aerosola.
Rozete na slavinama/tuševima skinuti gdje ih ima, staviti u sredstvo za otapanje kamenca i dezinficirati.
Nadalje, na svakom izljevnom mjestu propusti minimalno 5 minuta hladnu vodu. Napraviti vizualnu inspekciju svih mjesta gdje se voda izljeva da se mogu uočiti eventualna začepljenja i prelijevanja.
2. Pasterizacija sustava tople vode
Osoba zadužena za kotlovnicu treba zagrijati vodu koja se priprema kao topla (PTV) na maksimum i sva izljevna mjesta pasterizirati na način da se ispušta vrela voda temperature +65°Celzijusa minimalno jednu minutu.
Krenuti od zadnjih točaka izljeva, gornjih katova i ispuštati vodu, a kada se primijeti mjerenjem toplomjerom da se voda rashladila, stati i pričekati da se u spremnicima nanovo podigne temperatura.
Na taj način obići cijeli objekt gdje se nalaze izljevna mjesta potrošne vode.
Kao trajne mjere, dok su zgrade/uredi/ustanove u funkciji držati u spremnicama toplu vodu na minimalno +60°Celzijusa, odnosno osigurati da u optoku na izljevnim mjestima bude minimalno +50°Celzijusa. Topla voda bi do ovog optimuma trebala doći u roku jedne minute. Hladna voda je optimalne temperature 20°Celzijevih ili manje, a trebala bi biti na potrošnom mjestu u roku dvije minute.
Recirkulacijska pumpa, ukoliko postoji u kotlovnici mora biti uključena cijelo vrijeme, a svi spremnici tople vode u funkciji. Ovlaštene osobe trebaju provjeriti stanje strojarnica ukoliko se radi o većim objektima.
Ukoliko se primijeti nešto sumnjivo može se pozvati uz tehničku osobu strojarske struke i epidemiolog za procjenu rizika od nastanka legionarske bolesti.
Preventivne mjere za smanjenje rizika od legionarske bolesti u hotelu/ kampu/ marini potražite ovdje.
Preporuka se odnosi i na dijelove objekata koji su bili dijelom zatvoreni zbog smanjenja opsega rada (npr. bolnice ili hoteli u kojima su veći dijelovi, npr. katovi, paviljoni, odjeli, bili izvan funkcije).

Izvor: HZJZ/koronavirus.hr
Foto: HZJZ/koronavirus.hr

comment closed