fbpx

Marko Torjanac: Pozivam sugrađane da svoj glas daju Anki Mrak Taritaš

Priopćenje…

Zastupnik zagrebačke Gradske skupštine s liste Sandre Švaljek

Marko TorjanacRavnatelj kazališta Planet Art na ovim lokalnim izborima politički se angažirao te se pridružio Sandri Švaljek u borbi za gradonačelnicu Zagreba. Marko Torjanac postao je zastupnik Gradske skupštine s liste Sandre Švaljek. Torjanac je poslao priopćenje u kojem poziva birače da svoj glas daju za Anku Mrak Taritaš.
– Iako smatram da bi Sandra Švaljek bila najbolji izbor za zagrebačku gradonačelnicu, svjestan izuzetne važnosti promjena na čelu Grada Zagreba, a što je bio zajednički nazivnik gradonačelničkih kandidatkinja Sandre Švaljek i Anke Mrak Taritaš, kao novoizabrani zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba s liste Sandre Švaljek i kao javna osoba koja se aktivno politički angažirala smatram svojom odgovornošću pozvati sugrađane da u nedjelju 4. lipnja izađu na izbore i svoj glas daju Anki Mrak Taritaš – objavio je Marko Torjanac u priopćenju. U nedavnom razgovoru za portal Scena.hr Torjanac je otkrio zašto se pridružio Švaljek.
– Pridružio sam se Švaljek jer je ponudila stručnost i znanje kao kriterij. A to je jedini pristup koji ja mogu podržati – kazao je Torjanac te otkrio kakav je trenutno odnos Grada Zagreba prema kulturi i prema nezavisnim kazalištima.
– Još prije dosta godina jedan visoki dužnosnik sadašnje gradske uprave mi je u neformalnom razgovoru, misleći da ću pristati biti jedan od ‘odabranih’ rekao sljedeću rečenicu: ‘Ma, nama je u interesu ostaviti vas par najjačih, a sve ostalo maknuti.’ Pri tome se to ‘najjačih’ odnosilo na nas par toliko etabliranih neovisnih kazališta čije bi ukidanje negativno odjeknulo po samu gradsku upravu. Danas im ni to više nije problem. U međuvremenu su zaustavljeni svi manji projekti, projekti u početnoj fazi, novi projekti se ne potiču i time je zaustavljen razvoj neovisne scene.  To je rezultiralo time da je broj aktivnih neovisnih kazališta u posljednjih pet godina prepolovljen. Situaciju u kulturi grada i odnos gradske vlasti prema umjetnicima ovoga grada možda najbolje ilustrira primjer legendarnih ‘Stilskih vježbi’, predstave koja je zaštitni znak Zagreba, a kojoj su ove godine bile uskraćene dvorane kao dio paketa pritiska koji Gradski ured za kulturu vrši već šestu godinu. Sve druge mjere sam uredno trpio, no kad sam shvatio da je ova vlast spremna ugušiti predstavu takvog značaja kako bi se obračunala sa mnom zbog toga što sam svojevremeno imao stanovite prigovore na način na koji rade, shvatio sam da je vrag odnio šalu. To više nije stvar pritiska na koji smo godinama navikli. To je jasan čin kulturocida. Kulturna ponuda grada svela se na institucije koje vape za modernizacijom, par neovisnih kazališta koja jedva preživljavaju, pokoju javnu svirku na Zrinjevcu i par događanja početkom ljeta koja, ako su uspješna, ovise o entuzijazmu ljudi koji ih vode i upitnog su opstanka. Sve to i puno više od toga postojalo je i u osamdesetima. Porazna je spoznaja  da se  kulturna ponuda grada desetljećima nije razvijala i da je danas siromašnija nego prije trideset godina, a da je publike iz godine u godinu u svim segmentima sve manje. Ako se ovako nastavi, kroz dvije do tri godine i ova oskudna kulturna ponuda će nestati – ispričao je Torjanac za portal Scena.hr uoči lokalnih izbora.

Foto: Marko Torjanac društvena mreža