fbpx

Oliver Frljić: Jamči se sloboda mišljenja…

Nova sezona…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Oliver FrljićNovu sezonu riječkog HNK Ivana pl. Zajca pod sloganom ‘Jamči se sloboda mišljena i izražavanja misli’, što je zapravo članak 38. Ustava RH, predstavili su na konferenciji za novinare intendant Oliver Frljić te ravnatelji umjetničkih grana kazališta.
Intendant Frljić istaknuo je kako se tijekom protekle sezone uspjela postići svojevrsna kulturna decentralizacija, zbog koje se više ne događa sve u Zagrebu već se puno toga događa i u Rijeci zbog čega je na nju preusmjeren i medijski fokus. A obrazlažući zašto je upravo ovaj članak Ustava izabran za moto sezone, Frljić je rekao da se na taj način poručuje kako riječki HNK ne pristaje na ucjene, ne pristaje na cenzuru niti na autocenzuru, već se nastavlja boriti za slobodu javne riječi. Osim toga, najavio je kako će tijekom sljedeće sezone, riječki ‘Zajc’, na različite načine, intenzivno radini na internacionalizaciji kazališta.
Najavljujući potom program Hrvatske drame, Oliver Frljić je istaknuo da će biti realizirano šest premijernih naslova: Krležina ‘Hrvatska rapsodija’ u režiji Sebastijana Horvata, ‘Kompleks Ristić’, autorski projekt Olivera Frljića u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala Bitef i festivala MOT, ‘Tko se boji Virginije Woolf’  Edwarda Albeeja u režiji Nade Kokotović, ‘Pred mirovinom’ Thomasa Bernharda u režiji pobjednice Natječaja za mlade dramske autore Morane Novosel, potom „Dugonja, Trbonja, Vidonja“, predstava za djecu i mlade u režiji Renate Carole Gatice što će je zajednički realizirati Hrvatska i Talijanska drama te prvi čakavski  mjuzikl ‘Sušak, Sušak’ Mensura Puhovca i Olje Dešića u režiji Edvina Liverića te u koprodukciji s Udrugom Maraton.
Posebna gošća nove sezone riječog HNK bit će Mira Furlan koja se upravo u Rijeci, u drami ‘Tko se boji Virginije Woolf’ u kojoj će joj partner biti Radko Polič, prvi put nakon 1991. vraća na scenu jednog hrvatskog nacionalnog teatra. Osim Mire Furlan, drugi posebni gost sezone bit će koreograf Leo Mujić.
Ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian također je najavila šest premijernih naslova: mjuzikl ‘Blu di pinto di blu’ Carla Tolazzija inspiriran festivalom talijanske kancone u San Remu u režiji Mojce Horvat, ‘Una vita da cantare’ / ‘Otpjevani život’ Rosanne Bubola u režiji Gianpiera Borgie, ‘Gulliver’, predstavu za djecu u režiji Anđelke Nikolić te u koprodukcija s Teatrom Capodistria – Gledališčem Koper, potom već spomenutu koprodukciju Talijanske i Hrvatske drame ‘Spillo, Ciccio, Falco’ / ‘Dugonja, Trbonja, Vidonja’, ‘Esodo pentateuco #2’ / ‘Izlazak – Petoknjižje #2’ Runka & Boscara u režiji Marca Di Stefana i u koprodukciji s La Confraternita del Chianti, Associazione K, Teatro Verdi-Teatro del Burato iz Milana, te „Omici in pausa pranzo“ / „Umorstva u pauzi za ručak“ Paole Galassi  koja potpisuje i režiju, a riječ je o koprodukciji s La Contrada – Teatro Stabile iz Trsta i BIS Tremila iz Rima.
Ravnatelj Opere Marin Blažević najavio je četiri premijere: operu ‘Andrea Chénier’ Umberta Giordana pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u režiji Nenada Glavana, Verdijev ‘Rigoletto’ pod dirigentskim vodstvom Roberta Homena i u režiji Laryja Zappije, Riječanina koji se ovim projektom vraća režiji i rodnom gradu, Donizettijeve ‘Le Convenienze ed inconvenienze teatrali’ / ‘Kazališne običaje i neuobičajenosti’ dirigenta Igora Vlajnića i redatelja Aleksandra Nikolića te Händelovu operu ‘Giulio Cesare in Egitto’ / ‘Julije Cezar u Egiptu’ u dramaturgiji i režiji Olivera Frljića i Marina Blaževića i s Dianom Haller u naslovnoj ulozi.
Nova sezona bit će iznimno bogata i koncertima, a u sklopu koncerne sezone započinje suradnja s Panonskim filharmonijskim orkestrom iz Pečuha i riječkom Glazbenom školom ‘Ivan Matetić Ronjgov’. Neki od koncerata koji nas očekuju u novoj sezoni su ‘Gala 130: za sve postoji prvi put’, središnji događaj ‘Festivala 130’ kojim se obilježava 130. godišnjica otvorenja zgrade riječkog Kazališta, a izvest će se arije iz opera koje nisu još nikada izvođene u Rijeci, „Sibelius festival“ povodom 150. obljetnice rođenja Jeana Sibeliusa, ‘Mahlerova Peta’, Bachova ‘Muka po Ivanu’, ‘Iz Novoga svijeta’, ‘Beethoven, Šostakovič’ i drugi.
Na istoj konferenciji za novinare, predstavljen je i novi v.d. ravnatelja Baleta Balázs Baranyai, plesač, koreograf i dosadašnji pedagog riječkog baletnog ansambla. Prema njegovoj najavi, u novoj plesnoj sezoni sezoni očekuju nas četiri premijere: premijera njegova autorskog projekta ‘Sex’, ‘San ivanjske noći’ koreografa i posebnog gosta sezone Lea Mujića, ‘Evolucija plesa’ Oxane Brandiboura i  Balázsa Baranyaija, te ‘Gala balet’ koji će publiku povesti kroz prizore najljepših i najpoznatijih odlomaka klasičnog baleta.

Foto: Press