fbpx

Slavna nobelovka Herta Müller gostuje u HNK

Zagreb…

Herta Müller ‘jezikom komprimiranim poput poezije i iskrenim kao u prozi, opisuje i analizira svijet razvlaštenih’

Herta MüllerPotvrđujući se kao jedan od najvažnijih kulturnih programa u Hrvatskoj, a i šire, Filozofski teatar u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju, 27. svibnja 2018. godine ugošćuje slavnu književnicu Hertu Müller.
Herta Müller rodila se u Rumunjskoj 1953., u Nitzkydorfu, selu u pokrajini Banat. U Temišvaru studira njemački i rumunjski jezik s književnošću. U vrijeme zloglasne Ceausescuove diktature zalaže se za slobodu govora, a već s prvim knjigama ima problema s cenzorima. Nedugo nakon toga otpuštena je s mjesta prevoditeljice u tvornici, jer je odbila suradnju s rumunjskom tajnom službom. Kako joj je zbog kritike diktature uskoro zabranjeno objavljivanje u Rumunjskoj, 1987. emigrira u Berlin gdje živi i danas. Njezin se angažman nastavio i na Zapadu pa se tako ispisala iz Njemačkoga PEN-a jer nije htjela biti u istom društvu s piscima iz bivšeg DDR-a koji su surađivali s tajnim službama.
Većina djela Herte Müller govore upravo o aspektima života u vrijeme totalitarizma. Na hrvatski jezik, zahvaljujući nakladničkoj kući OceanMore, dosad su prevedena sljedeća njezina djela ‘Da mi je danas bilo ne susresti sebe’, ‘Ljuljačka daha’, ‘Remen, prozor, orah i ruže’.
Nakon niza njemačkih i međunarodnih nagrada, Herta Müller je 2009. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost. U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako Herta Müller ‘jezikom komprimiranim poput poezije i iskrenim kao u prozi, opisuje i analizira svijet razvlaštenih’.
Razgovor s Hertom Müller u sklopu Filozofskoga teatra u HNK vodit će urednik i voditelj tog programa filozof Srećko Horvat. A iduća gošća Filozofskoga teatra 17. lipnja je Hito Steyerl, nedavno proglašena jednom od ‘najmoćnijih umjetnica današnjice’.

Foto: Press