fbpx

Plavi ciklus u blagdanskom duhu oduševio publiku

Zagreb…

Plavi ciklus: Prekrasan glazbeni ugođaj priredili su publici u Lisinskom Zagrebačka filharmonija, slavni austrijski dirigent Hans Graf i kineski violinist Ziyu He

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Plavi ciklusIstaknuti austrijski dirigent Hans Graf, jedan od najcjenjenijih glazbenih umjetnika današnjice, dobro poznat zagrebačkoj publici, ravnao je orkestrom Zagrebačke filharmonije na završnom ovogodišnjem koncertu Plavog ciklusa u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a na kojem su ljubitelji glazbe oduševljeno nagradili naše glazbenike burnim pljeskom nakon vrhunske izvedbe.
Prvi puta pred zagrebačkom publikom nastupio je mladi kineski violinist Ziyu He, nadareni mladi glazbenik školovan na prestižnom Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu. Bila je to jedna od glazbenih večeri u ozračju nadolazećeg Božića.
Plavi ciklusNa programu su bili Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op.61 Ludwiga van Beethovena, Prosperova čaranja, op. 53, pet simfonijskih stavaka prema Shakespeareovoj Oluji Egona Wellesza te Carski valcer, op. 437 Johanna Straussa mlađeg. U bisu koncerta, publici na dar, orkestar je izveo nezaobilaznu Tihu noć te tako dao najbolji glazbeni uvod u nadolazeće blagdansko razdoblje te duh svetosti i svečanosti Božića.
Izvanredni i talentirani mladi kineski violinist Ziyu He prvi se puta predstavio zagrebačkoj publici. Prošle godine, kao 18-godišnjak, bio je među najmlađim solistima koji su debitirali u Musikvereinu s Bečkom filharmonijom pod ravnanjem Adama Fischera. Violinu je počeo svirati u rodnoj Kini u dobi od pet godina. Kao iznimno talentiranog desetogodišnjeg dječaka pozvao ga je Paul Roczek da dođe studirati kod njega u Salzburg na Sveučilište Mozarteum. Tamo je svoje učenje nastavio magisterijem s Benjaminom Schmidom. Godine 2016. Ziyu He je pobijedio na Međunarodnom natjecanju Mozart u Salzburgu, kao i na Natjecanju Yehudi Menuhin, a 2014. godine predstavljao je Austriju na Euroviziji mladih glazbenika, osvojivši prvo mjesto.

Foto: Press