fbpx

Rosanna Bubola: Život ipak ostaje lijep!

Rijeka…

Kulise života

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Rosanna Bubola– Tekst je nastao ‘u dahu’ tijekom jedne noći, a riječ je o obračunu jedne glumice s vlastitim izborom odnosno glumačkim pozivom. Naime, riječ je o glumici bez stalnog angažmana, koja odlazi na brojne audicije i gotovo uvijek biva odbijena jer je – previsoka. A o predrasudama i gubitku pravih vrijednosti ova antijunakinja, glumica nesigurnog i nestabilnog života uvijek u potrazi za poslom, progovara na vrlo ironičan način. Jedina sigurnost su osjećaji, prijatelji i sam život, koji unatoč svim poteškoćama, ipak ostaje divan – rekla je autorica Rosanna Bubola.
U srijedu 25. ožujka 2015. godine u 19,30 sati na programu HNK Ivana pl. Zajca je monodrama ‘Le quinte della vita/Kulise života‘. Autorica predstave je Rosanna Bubola, glumica Taljanske drame.
Rosanna Bubola– Tekst je napisan s namjerom da publika s predstave ode s osmjehom zbog poruke da život ipak jest i ostaje lijep – kaže o predstavi autorica i glumica.
– Predstava će gostovati u nekoliko mjesta u Istri, kao poklon tamošnjim talijanskim zajednicama. A prigodom riječkih izvedbi moći će se kupiti narcisi u sklopu nastavka suradnje i podrške humanitarnoj akciji prikupljanju sredstava za rad Udruge Nada Rijeka za žene oboljele i liječene od raka dojke – najavila je ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian.
Rosanna Bubola istaknuta je umjetnica talijanske nacionalne manjine ne samo zbog svog glumačkog rada, već zahvaljujući mnogim nacionalnim i međunarodnim književnim nagradama, od kojih je posljednju, prestižnu nagradu Istria Nobilissima 2013., dobila upravo za ovaj tekst, svojevrsni revolt protiv stereotipa.
Rosanna BubolaRedatelj Mario Brandolin, gost iz Trsta, koji se u riječki teatar vratio nakon sedamnaest godina, istaknuo je kako je ovaj naslov prigoda za prikazivanje mnogih lica kazališta i načina na koji kazalište može, kroz fikciju, doći do istine, postati razlog života. Osim toga, istaknuo je veliku slobodu koju su on i Rosanna Bubola imali u promjenama i strukturiranju originalnog teksta, koji je u konačnici postao spoj dramatičnog i komičnog te sinteza dva trenutka, onog u kojem se spajaju kazalište i život, glumica i osoba, pri čemu je na pozornici jedna glumica u različitim ulogama.
Rosanna Bubola u predstavi  pjeva i jedan song čiji je tekst također napisala, a uglazbio ga je  Bruno Nacinovich.
Scenograf je Toni Plešić, a kostime je odabrala Manuela Paladin Šabanović.

Foto: Press