fbpx

Sjećanje na Tina: Stota obljetnica eseja Ispit savjesti

Zagreb…

Ispit savjestiU utorak, 12. studenog 2019. godine u 18 sati u gostionici Tip-Top (Blato), Gundulićeva 18, Teatar poezije priređuje program Sjećanje na Tina.
Ovogodišnji program u znaku je stote obljetnice ispovjednog eseja ‘Ispit savjesti’ u kome se zrcali životna drama genijalnog pjesnika. Nakon pariških intimnih i političkih lomova, ‘jednog čudnog i teškog jesenjeg dana 1919. u Zagrebu’ Ujević je ispisao svoju duboku ispovijest ‘Ispit savjesti’.
Kroz fragmente iz Ujevićeva opusa glumice i glumci, pjesnici i glazbenici otvaraju novi živi dijalog s kolosalnim pjesnikom. „Sjećanje na Tina“ odvija se tradicionalno svake godine na dan Ujevićeve smrti u kultnoj gostionici „Tip-Top“ koja pruža sjajan okvir za nove dijaloge s pjesnikom čiji nas magični govor osvaja i zavodi.
Gostionica Tip-Top ušla je u memoriju grada najviše kao prostor u koji je zalazio Tin Ujević (od 1940. do 1955. godine), najveći pjesnik hrvatskoga jezika. Dok je u gostionici boravio Tin, to je bilo stanište njegova veličanstvenog duha. KRISTALNA KOCKA VEDRINE. Bila je osobita povlastica približiti se Tinu. Veliki mag riječi Zagrebu je dao sjaj duhovne prijestolnice. Tinovi monolozi i šutnje ‘za vratima gostionice’ ušli su u legendu. Da nije bilo Tina, duhovna slika zagrebačke i hrvatske kulture bila bi lišena čuda Riječi. Gdje god bi se pomicao otvarali su se svjetovi i događao teatar: nezaboravni Tinov teatar. Sjećanje na Tina obnavlja se, uz sudjelovanje brojnih umjetnika, svake godine na dan smrti velikog pjesnika, pa će to i ove godine biti događaj bez kojega je Zagreb nezamisliv.
U programu sudjeluju: Sara Renar, Perica Martinović, Tonko Maroević, Antonija Stanišić Šperanda, Irena Šekez Sestrić, Ivan Colarić i Goran Matović
Autor programa: Goran Matović.

Foto: Press