fbpx

Zaboravljeni glasovi: Halo, halo, ovdje Radio Zagreb!

Iz arhive….

Zaboravljeni glasovi Hrvatskoga radija prisjećaju se najljepših glasova radijskoga etera

Zaboravljeni, glasovi, Halo, halo– Tako je bilo od samih početaka, a tako je i danas. Od legendarnoga pozdrava Halo, halo, ovdje Radio Zagreb! spikeri su se takozvane zagrebačke spikerske škole javljali u eter s ljubavlju prema svojemu pozivu, ali i poštovanjem prema slušateljima i gledateljima. Za spikersku službu Radiotelevizije Zagreb veoma je važan trenutak bilo osnivanje spikerskoga studija 1962. Tad je raspisan natječaj za radijske i televizijske spikere, a kandidati su nakon početnih predavanja polagali ispite. Polaznici koji su u potpunosti ispunili stroge uvjete mogli su nakon toga postati spikeri, najprije u privremenome, a poslije u stalnome radnom odnosu na Radioteleviziji Zagreb – ističe urednica emisije Tamara Bregeš.
U okviru obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije urednica emisije Hrvatskoga radija Zaboravljeni glasovi Tamara Bregeš podsjetit će nas 20. i 21. rujna 2016. na spikerice i spikere, ljude bez čijega je glasa nezamisliv program radija i televizije.
Zaboravljeni, glasovi, Halo, haloU Zaboravljenim glasovima u čast spikerskoj profesiji iz radijske je arhive odabrala jedan radijski i jedan televizijski primjer. U toj emisiji posvećenoj spikerskoj profesiji tekst čita spikerica Maja Crnobori Tretinjak, a glazbena je urednica Marija Matijević.
Slušat ćemo emisiju Prolazi sve osim sjećanja iz 1995., u kojoj je radijska spikerica Marta Tomljenović Vidaković o spikerskome i voditeljskome poslu razgovarala s urednicom Dubravkom Družinec Ricijaš. U drugome dijelu emisije Tamara Bregeš pripremila je arhivsku snimku iz 2012. godine – kao prisjećanje na omiljenu i nezaboravnu voditeljicu i spikericu Hrvatske radiotelevizije Helgu Vlahović Brnobić, a koju je uredila Monika Lelas Halambek. Emisija će se emitirati u utorak 20. rujna na Prvome programu Hrvatskoga radija u dva dijela od 20,15 do 22,00 sata. Reprizu Zaboravljenih glasova možete poslušati idući dan, 21. rujna, na Trećemu programu Hrvatskoga radija od 14,00 do 15,00 sati te od 18,00 do 19.00 sati.

Foto: Krasnodar Peršun za HRT – Press