Oda-birano – Nova premijera ‘Tamburaške vedute’
By redakcija On 12 velj., 2018 At 03:32 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Zagreb…

U utorak 13. veljače HR1 u 18.15 sati – Nova premijera ‘Tamburaške vedute’

Tamburaške veduteNovu premijeru u ciklusu Oda-biranoTamburaške vedute‘ ostvaruje nagrađivani autorski tim – Zoran Brajević i Iva Lovrec Štefanović. Autorski tim je prošle godine na 40. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku, Belišću i Valpovu pratio i snimao koncerte koji su okupili više od 1000 izvođača, ali i priču o tamburi, tamburici i tamburaškim sastavima.
Od tradicijskog glazbala muzejskog i povijesnog značaja do estradne zabave, tamburaška glazba ima snažni prepoznatljiv signal nacionalnog traga, o čemu su autori snimali i istraživali u Muzeju Slavonije uz ostavštinu legendarnog Julija Đule Njikoša (1924-2010) u razgovoru s kćerkom Vesnom Pečkaj Njikoš, te njegovom udovicom Verom Svobodom.
Zvučne bilješke među festivalskim izvođačima i publikom, zanimljive detalje o povijesti i sadašnjosti toga glazbala koje ovim festivalom otvara prostore umjetničke glazbe, detalje o pisanju i aranžiranju glazbe za tamburaške sastave, zanimljivosti o radu s nekim orkestrima, te načinima rada ocjenjivačkoga suda donosi ova dokumentarno-glazbena priča uz vijest o osnutku studija tambure na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Sudjeluju mladi skladatelji iz Osijeka Matko Brekalo i Tihomir Ranogajec, dirigent Davor Kelić, predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza Krešimir Račić, članovi ocjenjivačkog suda Zdravko Šljivac, Siniša Leopold, Franjo Batorek i Sanja Drakulić, te Stipan Jaramazović iz Subotice i Vesna Mores iz organizacije festivala.

Foto: Press

comment closed