fbpx

Ne propustite spektakl – Gusarska bitka

Omiš…

Gusarska bitka u Omišu, koja se već jedanaestu godinu za redom održava u gradskoj luci, tijekom godina je postala jedan od tradicionalnih i centralnih ljetnih događanja na području Omiša, Splitsko-dalmatinske županije i cijele Hrvatske. Ovaj jedinstveni događaj predstavlja rekonstrukciju stvarne povijesne bitke između omiških gusara i Mlečana u 13. stoljeću, a temeljeći se na povijesnim činjenicama i tako doprinosi stvaranju prepoznatljivog brenda Omiša kao gusarskog grada.
U Bitki svake godine sudjeluje više od stotinu naoružanih ‘Gusara’ i ‘Mlečana’, kao i pripadnika povijesnih postrojbi ‘Kumpanjija’ iz Blata na Korčuli, ‘Trombunjera’ iz Dubrovnika i ‘Uskoka’ s Klisa.

Gusarska bitkaProgram događanja:
14.08. – 20.08.2017. Gusarski gastro tjedan
17.08.2017. DAN MALIH GUSARA, Plato Toreta, od 18:30
– 18:30 Toreta; Okupljanje malih gusara, zabava i gusarske igre za djecu
– 21:00 Plato iza Narodne knjižnice; Centar za kulturu – predstave „Ribar Palunko i njegova žena“ ,Kazalište ”Ivana Brlić Mažuranić” Slavonski Brod i ”Emocionalna prtljaga”, Dramska družina Vis
– 22:30 Toreta, Koncert „Music talents“ – Teana Kovačević

Gusarska bitkaOkupljanje malih gusara će započet upoznavanjem i dočekom pravih omiških gusara. Nakon toga slijede gusarske sportske igre pod vodstvom sportskog društva “Sanus vita“, a pridružit će nam se i Kliški uskoci koji će sve okupljene učiti gađanje mete pomoću luka i strijele. Akademska slikarica Vera Mekinić će svojim čarobnim kistom djecu preobraziti u prave gusare. Druženje će trajati do početka predstave „Ribar Palunko i njegova žena“ i „Emocionalna prtljaga“. Nakon predstave zabavite se s nama uz atraktivan koncert i nastup „Music talents“ by Teana Kovačević.

18.08.2017. GUSARSKA BITKA , Gradska luka, od 19:30
– 19:30 Toreta; Mimohod vojnih postrojbi kroz grad
– 20:30 Gradska luka, Gusarska bitka
– 22:00 Toreta, Koncert

– Pozivamo vas da i vi uživate u ovom atraktivnom događaju kojeg svake godine prati više od 10 000 gledatelja! Nakon Bitke KPU ‘Omiški gusari’ vas pozivaju na koncert na otvorenom – pozivaju organizatori.

Foto: Press