fbpx

U Samoboru: Thüringer Bach Collegium izvedbama oduševio publiku

Thüringer Bach Collegium

Ovogodišnje izdanje Samoborske glazbene jeseni primiče se kraju, a i samu završnicu obilježit će koncerti za glazbene sladokusce.

Thüringer

U župnoj crkvi svete Anastazije 2. listopada nastupio je cijenjeni Thüringer Bach Collegium predvođen čestim gostom festivala, violinistom Gernotom Süssmuthom.

Thüringer

Uz njega u Samoboru su svirali David Castro-Balbi i Felicitas Wehmschulte na violini, Raphael Hevicke na violi, Alexandre Castro-Balbi na violončelu, Christian Bergmann na kontrabasu, Christian Stötzner na čembalu te sopranistica Marta Schwaiger i kontratenor Nils Wanderer.

Na programu Thüringer Bach Collegiuma su, osim djela Johanna Sebastiana Bacha, i skladbe Bachovih predaka, sinova i suvremenika, a sviraju na starim instrumentima i to, kako kažu, „na način vjeran povijesnim danostima i na starim instrumentima“. Gudačka glazbala koja rabe stara su oko 300 godina, što znači da se na njima sviralo i slušalo ih se za života Johanna Sebastiana Bacha.

Za nastup na Samoborskoj glazbenoj jeseni izabrali su Koncert za violinu op. 1, br. 5, Koncert za violinu op. 1, br. 4 i Koncert za dvije violine (rekonstrukcija) Johanna Ernsta von Sachsen-Weimara, „Armatae face et anguibus“ iz oratorija Judita triumphans, L’estro Armonico: Koncert za 2 violine i gudače u a-molu, RV 522 op. 3, br. 8 te Laudamus te, iz Glorie, RV 589 Antonija Vivaldija, potom „Cold Song“, ariju Duha hladnoće iz Kralja Artura i Dido’s Lament, Didoninu tužaljku iz Didone i Eneje Henryja Purcella.

Za sam kraj koncerta slijedila su djela Johanna Sebastiana Bach “Ich bin vergnügt in meinem Leiden“ iz Kantate BWV 58, „Auch mit gedämpften, schwachen Stimmen“ iz Kantate BWV 36 te Koncert za 2 violine u d-molu, BWV 1043. Izabrani program oduševio je samoborsku publiku koja je izvedbe nagrađivala dugim intenzivnim pljeskom.

Za sam kraj, 3. listopada, sve poklonike klasične glazbe u Samoboru čeka festivalski sekstet kojeg čine violinisti Aleksandar Ivić i Borivoj Martinić-Jerčić, violist Aleksandar Milošev, violončelistica Jelena Očić, pijanist Javor Bračić i klarinetist Mihael Paar. Na programu se nalaze Mozartov Kvintet za gudače i klarinet u A duru, KV 581 i Brahmsov Klavirski kvintet u f molu, op. 34.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na www.ulaznice.hr.

Foto: Press – Šime Modrić