fbpx

Svečano otvoreno 46. izdanje Samoborske glazbene jeseni

Sjajan početak Samoborske glazbene jeseni uz Mahlerovu 1. simfoniju

Upečatljivim nastupom Festivalskog komornog orkestra pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija i izvedbom veličanstvene 1. simfonije u D-duru Gustava Mahlera (u obradi Klausa Simona) počelo je 25. rujna 46. izdanje Samoborske glazbene jeseni.

jeseni

Prigodno je to djelo za otvaranje festivala, jer je sam Mahler rekao da ono priziva „buđenje prirode nakon dugog zimskog sna“ i nastavak života „punim jedrima“.

Bila je to raritetna izvedba, jer je Mahlerova 1. simfonija, zbog poznatih epidemioloških prilika, izvedena u komornoj verziji festivalskog orkestra Samoborske glazbene jeseni, kojeg su činili vrhunski glazbenici – violinisti Borivoj Martinić-Jerčić, Krunoslav Marić, Aleksandar Milošev, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić, potom Lucija Stilinović na flauti, Branko Mihanović na oboi, Mihael Paar i Bruno Philipp na klarinetu, Istvan Matay na fagotu, Bank Harkay i Zoran Katić na rogu, Luka Buljan na trubi, Lana Bradić na klaviru te Ivan Šverko na harmonici i Ivana Bilić na udaraljkama.

Glazbena čarolija ovih izvrsnih glazbenika pred tv kamerama u samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije bila je fantastična najava preostalih osam dana festivala u kojima će se ljubiteljima klasike u Samoboru predstaviti etablirana glazbena imena, novi talenti u okviru 18. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, kao i pobjednička nova skladba na 10. međunarodnom skladateljskom natjecanju New Note.

jeseni

46. izdanje Samoborske glazbene jeseni službeno je otvorila izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Iva Hraste Sočo naglasivši kako je fokus festivala bio na hrvatske umjetnice i umjetnike, što je s jedne strane suzilo vidike, ali s druge dalo još veći dodatni zamah za nastup mladih umjetnika u usponu karijera koji zaslužuju pažnju, a koju u Samoboru svakako dobivaju pa se Samoborskoj glazbenoj jeseni vjerno vraćaju, kao i doajeni hrvatske glazbene scene.

– Kao što je poznato, samoborski festival po fizionomiji predstavlja kompleksniju formaciju, koja u Samoborskoj glazbenoj jeseni okuplja i povezuje Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, ove godine 18. po redu, i Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note, već deseto. Sklop je to kreativnog i umjetničkog glazbenog potencijala, dijalog suvremenosti i baštine te susretište ansambala i solista svih generacija – rekla je na otvorenju izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Iva Hraste Sočo.

Svima okupljenima dobrodošlicu je poželio umjetnički ravnatelj festivala Srećko Bradić istaknuvši važnost natjecanja mladih glazbenika i skladateljskog natjecanja te zaključio kako je najveća vrijednost festivala poticaj mladim ljudima da glazba postane njihov život, odnosno životno opredjeljenje.

jeseni

Naglasio je i nepovoljne okolnosti koje je pandemija donijeli kulturi, jer su diljem Europe otkazani brojni umjetnički programi, te stoga zahvalio Ministarstvu kulture i medija i ministrici Obuljen Koržinek što su propisane mjere u Hrvatskoj ipak omogućile održavanje programa, a zahvalnost je izrazio i svim pokroviteljima i sponzorima.

Pozdravio je goste i uzvanike, među kojima gradonačelnicu Grada Samobora Petru Škrobot, predsjednicu samoborskog Gradskog vijeća Irenu Franceković, saborske zastupnike i članove skupštine Zagrebačke županije.

Program 46. Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u nedjelju, 26. rujna, od 20 sati nastupom pijanistice Mije Pečnik, prošlogodišnje dobitnice Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja. Za svoj samoborski koncert u župnoj crkvi svete Anastazije Mia Pečnik odabrala je skladbe Ludwiga van Beethovena, Frederica Chopina, Roberta Schumann i Borisa Papandopula.

Sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na www.samobor-festival.com.

Foto: Press – 46. izdanje Samoborske glazbene jeseni, Šime Modrić