fbpx

‘Ljeto kada sam naučila letjeti’ – hit film u kinima

Pogledajte obiteljski hit-film ‘Ljeto kada sam naučila letjeti’ u kinima

Film s najvišom ocjenom publike na Pulskom filmskom festivalu već vidjelo 200.000 kino-gledatelja u regiji

U kinima i multipleksima krenulo je prikazivanje dugo očekivanog obiteljskog hit-filma ‘Ljeto kada sam naučila letjeti’ redatelja Radivoja Andrića i producenata Maje Popović Milojević i Milana Stojanovića, a u distribuciji Zagreb film festivala.

-Ja ne mislim da je ovo dječji film. Ovaj je film itekako namijenjen svim generacijama. I to ne samo generacijama na ovom našem prostoru. Da ne otkrivamo previše, ali ovo je priča, kroz Nikolino gledanje, priča o opraštanju i priča o vjeri u budućnost. Divno je što  su djeca inicijatori takve jedne želje, jednog takvog smjera – izjavio je legenda glumišta Žarko Laušević o filmu ‘Ljeto kada sam naučila letjeti’.

Glavna junakinja filma, koji je u regiji već prikupio 200.000 kino gledatelja, dvanaestogodišnja je Sofija pred kojom je naizgled najdosadnije ljeto ikada – ljetovanje s bakom (Olga Odanović) na otoku Hvaru, kod bakine sestre (Snježana Sinovčić) koju Sofija nikada nije upoznala. Sofiji prijeti ljetovanje bez interneta i bez društva, ali idiličan jadranski otok, cool ekipa, prvi poljubac i razotkrivena obiteljska tajna pretvorit će ga u nezaboravnu ljetnu avanturu.

U ulozi Sofije koja na Hvar dolazi iz Beograda je Klara Hrvanović, a njene nove prijatelje, djecu s Hvara, igraju Splićanin Luka Bajto, Zadranka Ema Kereta Rogić te Domina Ančić i Domagoj Ostoja. Sporedne muške uloge pripale su Žarku Lauševiću i Frani Lasiću.

Obiteljski kino-hit u filmski je scenarij – prema istoimenom romanu Jasminke Petrović – pretočila mlada scenaristica Ljubica Luković, a režirao Radivoje Andrić, redatelj kojeg pamtimo po uspješnim filmovima ‘Munje’ i ‘Kad odrastem bit ću Kengur’.

 

Film je ovjenčan Nagradom najboljeg europskog filma za djecu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj. Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio je najvišu ocjenu publike (4,87) od svih filmova prikazanih u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji.

Glumica Snježana Sinovčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Na Giffoni Film Festivalu u Italiji film je osvojio Nagradu za brigu o okolišu, a upravo sudjeluje i u programu za djecu i tinejdžere na 75. Locarno film festivalu, jednom od 15 festivala A-kategorije na svijetu.

 

Film je gotovo u cijelosti snimljen na otoku Hvaru – u Starom Gradu, Vrboskoj, Dolu i Jelsi, u produkciji glavnog producenta Sense Production iz Srbije i koproducenata – hrvatske Kinorame, bugarskog Art Festa i slovačke kuće Silverart. Projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Eurimages.

Fotografiju filma potpisuje Dušan Joksimović, montažer je Dejan Urošević, skladatelj Vasil Hadžimanov, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Momirka Bailović.

Foto: Glorija Lizde

Trailer filma: