fbpx

Tjedan Izraela u Hrvatskoj!

Tjedan IzraelaTjedan Izraela je kulturna manifestacija koju Židovska općina Zagreb organizira već petnaestu godinu zaredom s ciljem približavanja izraelske i židovske tradicije i kulture hrvatskoj publici. Projekt je u svojim počecima koncipiran kao skup tjednih događanja u Zagrebu (unutar židovske sedmice, od nedjelje do Šabata). S godinama se broj programa povećavao, a uključene su i pozornice u drugim gradovima u Hrvatskoj: Čakovcu, Sisku, Dubrovniku, Koprivnici, Virovitici, Osijeku i Splitu.
Ove su godine snage udružene s Koncertnom direkcijom Zagreb te židovskim općinama Čakovec i Koprivnica. Zajednički je angažman omogućio čak šest hrvatskih premijera: Koncert Tria Helmuta Eisela, predstavu Gospođa Roza, koncert Kontra – Kvarteta, koncert Tria Solenza, koncert etno glazbene skupine Shira u’tfila u novoj postavi, jedan izdavački projekt te nastup svjetske House senzacije, DJ Yaniva Tala.
ProgramNakon otvorenja i dvostrukog glazbenog programa u subotu 23.11. u muzeju Mimara, Tjedan Izraela nastavlja se uz bogati kulturno-zabavni program na još nekoliko zanimljivih lokacija. U ponedjeljak, 25. studenoga, program se nastavlja u muzeju Mimara gdje će zagrebačka publika imati prilike upoznati se s posve neobičnim world music sastavom Shira U’ftila koji je spojio umjetnike iz Srbije, Izraela i Indije, a koji se bave istraživanjem, aranžiranjem i izvedbom glazbe Balkana, Mediterana i Bliskog istoka.
Utorak, 26. studenoga rezerviran je za jazz! U prostoru Maxi Puba na Borongaju nastupit će jedan od najboljih klarinetista današnjice Helmut Eisel, uz Stefana Engelmanna na kontrabasu, i od prošle godine publici poznatog Almira Meškovića na harmonici. Ovaj dinamični trio izvest će program pod nazivom ‘Klezmer in the Air’, spoj klezmera i jazza koji nikako ne smijete propustiti.
U četvrtak, petak i subotu ne propustite priliku pogledati kazališnu predstavu ‘Gospođa Roza’ sa Sekom Sablić u glavnoj ulozi, a u režiji Stefana Sablića, kojom će se, nakon gostovanja u Čakovcu (četvrtak) i Koprivnici (petak), u zagrebačkom kazalištu ‘Vidra’ 30. studenog Tjedan Izraela i zatvoriti.
Za mlađu publiku, gostovanje izraelskog DJ-a Yaniva Tala u zagrebačkom klubu THE ROOM, u petak 29. studenoga.

Ulaznice za sva događanja u prodaji su putem sustava www.entrio.hr.

Foto: Press Scena.hr