fbpx

Ludi rimski carevi od nedjelje na malim ekranima

HRT…

Dokumentarna serija Ludi rimski carevi od nedjelje 29. srpnja ponovno na malim ekranima

Ludi rimski careviHrvatska radiotelevizija u nedjelju, 29. srpnja na svom Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 16.30 sati započinje s ponovnim prikazivanjem hvaljene dokumentarne serije vlastite produkcije ‘Ludi rimski carevi‘ scenarista i redatelja Božidara Domagoja Burića.
Ova serija iz 2006. godine temelji se na pogrešnim predodžbama o onim rimskim carevima koji su općenito bili zapamćeni kao ludi. To su Kaligula, Neron, Komod i Elagabal, a serija istražuje korijene tih zabluda, prvenstveno analizirajući izvorne tekstove iz tog vremena onih autora koji su imali izrazito negativan odnos prema navedenim carevima.
Ekipa Znanstveno-obrazovnog programa HTV-a Ludi rimski carevipotražila je i stručnu pomoć najboljih poznavatelja antičke povijesti s najjačih europskih sveučilišta (Oxforda, Sorbonne, Berlinske akademije znanosti, itd). U seriji se, uz pomoć suvremene računalne grafike rekonstruiraju prizori iz života ovih careva, te iz svakodnevnog života starih Rimljana. Tako će gledatelji vidjeti gladijatorske borbe u areni ispunjenoj s 50.000 ljudi, prizore glasovitog požara u Rimu, iskrcavanja rimskih legija na obalama Britanije, i još mnogo toga.
U proizvodnji je sudjelovalo više od 200 ljudi, sašiveno je više od stotinu starorimskih odora, te su napravljene iznimno detaljne makete Foruma Romanuma, Circusa maximusa i glasovite Neronove vile.
Prva epizoda bavi se Kaligulom, koji je ostao zapamćen kao iznimno okrutan vladar, čije se ponašanje objašnjavalo shizofrenijom i manijom proganjanja. Općepoznata je činjenica da je namjeravao svoga konja Incitata postaviti za konzula, što se koristilo kao glavni argument njegova ludila. Međutim, analiza izvornih povijesnih tekstova pokazuje da je riječ o iznimno inteligentnom i duhovitom čovjeku, koji je ekscentričnim djelima slao vrlo duboke i promišljene političke poruke.
Rimski kroničar Svetonije, jedan od glavnih izvora za Kaligulin život, u ovoj se epizodi pokazuje kao maliciozan tračer koji je tendenciozno želio ocrniti Kaligulu, kojega je, inače, narod obožavao. Ukratko, ova epizoda pokazuje da je Kaligula možda bio ekstravagantan, ali nipošto lud.

Foto: Press