fbpx

Otvoren 8. Tjedan turskog filma u Zagrebu

Zagreb…

8. Tjedan turskog filma u kinu Europa

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Tjedan turskog filmaU utorak, 21. svibnja u kinu Europa u Zagrebu počeo je 8. Tjedan turskog filma. Na otvorenju se prikazao film Sezona lova redatelja Yavuza Turgula. Festival je svečano otvorio Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan, te se zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji 8. TTF-a te ukazao na bogat filmski program koji će biti uprizoren do nedjelje.
Predsjednik HTUP-a, jedne od najaktivnijih udruga među-držžavnog prijateljstva u Hrvatskoj ove godine slavi 25. obljetnicu djelovanja, Goran Beus Richembergh, rekao je kako je Tjedan turskog filma jedna od djelatnosti ove udruge kojima se u Hrvatskoj promiču turska kultura i umjetnost. Beus Richembergh je istaknuo kako je revija turskog filma postala jedna od najpopularnijih i najposjećenijih revija stranog nacionalnog filma u Zagrebu kojega tijekom šest dana prikazivanja posjeti oko 5.000 ljudi.
Tjedan turskog filma– Ljudi su još davnih dana shvatili da je turska kinematografija velika i bogata, ona svake godine proizvede 70-80 dugometražnih igranih filmova”, kazao je Beus Richembergh. Cilj TTF-a je prikazati filmove nastale tijekom posljednjeg desetljeća koji su trasirali određene trendove u kinematografiji – rekao je Beus Richembergh.
Okupljenje u Kinu Europa pozdravio je i izvršni direktor kulturnog centra Yunus Emre u Zagrebu Fatih Erkin Mahdum koji je pozvao sve posjete na neke od ovotjednih projekcija. Direktorica Tjedna turskog filma Andrea Berković istaknula je kako je zadovoljna odazivom mješovite publike različitih uzrasta, od djece do najstrajih, te je ocijenila uspjehom da se ovaj festival održava već osmu godinu zaredom. Bit će prikazano ukupno devet dugometražnih igranih filmova i jedan animirani film.
Tjedan turskog filma organizira Hrvatsko-turska udruga prijateljstva u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre u Zagrebu i Generalnom direkcijom za kinematografiju pri Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske.
Ljubitelji turske kinematografije moći će uživati u zanimljivim filmovima do nedjelje u kinu Europa. Program se nastavlja danas s dva filma, Zrno(Buğday) u 17h i Hladnoća Kalandara (Kalandar soğuğu) u 19h. Svi koji nisu stigli na svečano otvorenje, film Sezona lova (Av mevsimi) mogu pogledati u subotu, 25. svibnja u 21h. Tijekom vikenda (u subotu 25. i nedjelju 26. svibnja) u 12 sati djeca mogu uživati u animiranom filmu Družba malih spasitelja (Rafadan tayfa dehliz macerası), a nakon projekcije svi se zajedno mogu zabaviti na besplatnoj radionici i izraditi razne poklone za prijatelje i obitelj.

Foto: Press – Eugen Dorić