fbpx

Natječaj: 5. Zagrebački ljetni likovni salon 2021.

Natječaj – 5. Zagrebački ljetni likovni salon 2021 – Duhovnost i umjetnost

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb petu godinu za redom organizira Zagrebački ljetni likovni salon, koji će se i ove godine održati u srpnju 2021. u Galeriji Kontrast (Kulturni centar, Dubrava 51a, Zagreb), pod nazivom ”5. Zagrebački ljetni likovni salon 2021 – Duhovnost i umjetnost”. Izložbu financijski podržava Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu.

– I ove godine osim članova HDLU Zagreb, na izložbu pozivamo umjetnike iz drugih umjetničkih udruga u Zagrebu i zagrebačkoj županiji, a i umjetnike koji nisu članovi strukovnih udruga, ali njihova djela odgovaraju koncepciji natječaja – poručuju organizatori.

salon

Koncept:
Kroz izložbu Zagrebački ljetni likovni salon 2021 – Duhovnost i umjetnost, umjetnici su pozvani da likovnim jezikom dočaraju svoje duhovne težnje, simbole, likove i stanja koja ih nadahnjuju na njihovom putu unutarnje samospoznaje, kao i spoznaje cjelovitosti svijeta oko nas. Pri tome će njihova nastojanja iznjedriti brojne različite poglede i uvjerenja, pa će se u okviru ove izložbe podjednako moći izraziti i različiti vjernici, kao i umjetnici koji slijede različite ne-institucionalne duhovne i filozofske prakse. Upravo u toj različitosti pojedinaca sadržano je bogatstvo cjeline, koja je skladno obogaćena tolerancijom i kreativnim su-životom, unutar kojega umjetnici mogu svojom imaginacijom dotaknuti dublju stvarnost, istražiti nepoznate svjetove, odgovoriti na pitanja o smislu i osobnom poslanju, oplemeniti svoj unutarnji duhovni prostor kao dio veće cjeline.

U meditaciji, kontemplaciji, molitvi….u želji da se spozna središte bića, da se ljudsko poveže s božanskim ili da se ono ‘božansko’ realistično svede na ljudsku mjeru i približi čovjeku, u alegorijskim scenama i pričama, umjetnici kroz slike promišljaju o postanku Univerzuma, o svjetlu i tami, o planeti na kojoj živimo, o Hramu prirode koja nas okružuje, o čovjekovim iskušenjima, patnjama, ali i radosti življenja. Kroz stare mitove ili suvremene religije, ponegdje i potpuno bez religije, u potrazi za istinama koje otkrivaju skriveno u nama i oko nas, u težnji da nadrastemo i usavršavamo sebe, stvaraju se vizije kao unutarnji vodiči i čovjekovi putokazi. Ono što je nemoguće objasniti razumom, doživljava se s emocijama, osjećajem nade, začudnosti, ili naprosto kroz uživanje u ljepoti svijeta koji nas okružuje.

Na mail udruge [email protected] treba poslati fotografije do tri rada u jpg. formatu i većoj rezoluciji (300 dpi) u attachmentu maila, uz ops radova: naziv, tehniku, dimenzije i godinu nastanka. Također je potrebno poslati kratku biografiju (do pet rečenica) sa opisom dosadašnjeg umjetničkog obrazovanja i/ili djelovanja autora. Zadnji rok za podnošenje prijedloga je 10. svibanj 2021.

Po završetku natječaja 5. Zagrebački ljetni likovni salon 2021., u roku od tjedan dana, svi autori dobiti će obavijest na svoju e-mail adresu o tome tko je odabran. Pristupom na ovaj natječaj, dajete dozvolu udruzi HDLU Zagreb, ukoliko vaši radovi budu odabrani za izložbu, da se mogu slobodno predstavljati, uz navođenje imena rada i autora, u promotivnim materijalima izložbe, u medijima i na društvenim mrežama. Na izložbi nema kotizacije i svi autori dobiti će svoje besplatne primjerke kataloga na postavljanju, odnosno otvorenju izložbe, početkom srpnja 2021. u Galeriji Kontrast.

Po završetku izložbe, slike se trebaju osobno preuzeti prilikom skidanja izložbe, HDLU Zagreb ne snosi obavezu slanja radova poštom. U vezi svih dodatnih informacija, možete se obratiti na mail udruge.

Foto: Press – Zagrebački ljetni likovni salon