fbpx

B. Ištvančić: Kako djeci objasniti da ovisimo od lobiranja!

Nova nagrada…

Duh u močvari osvojio je nagradu ‘The winner of The Best Children’s Film’ u Ukrajini. Branko kaže da bi rado snimio novi igrani film za djecu, ima puno ideja, ali potrebno je samo pružiti ruku i potporu

Branko Ištvančić– Iznenađen sam što film koji je proizveden još prije deset godina i dalje osvaja nagrade i to diljem svijeta. To samo govori kako ‘Duh u močvari’ osvaja srca najmanjih i kako je važno njima posvećivati pažnju – rekao je Branko Ištvančić za portal Scena.hr. Duh u močvari redatelja Branka Ištvančića osvojio je nagradu ‘The winner of The Best Children’s Film’ na održanom festivalu ‘Dytiatko’ u Ukrajini.
– Imam često susrete s djecom i uvijek mi postavljaju pitanja o tome kad će ‘Duh u močvari 2’ ili kad ću snimiti za njih novi igrani film za djecu. Teško je odgovoriti na ta pitanja i djeci objasniti kako ovisimo zapravo od bezosjećajnih lobiranja odraslih i odluka nadležnih institucija za potporu ovakve vrste. A ideja imam puno, potrebno je samo pružiti ruku i pružiti potporu – zaključio je Branko.
Duh u močvariScenarij filma ‘Duh u močvari’ rađen je prema istoimenoj knjizi omiljenog dječjeg pisca Ante Gardaša uz čije su junake Mirona, Melite i ostalih odrastali mnogi naraštaji. Stoga je “Duh u močvari” i uvršten u lektiru četvrtog razreda osnovne škole. Djelo je to koje osim uzbudljive dječje priče educira i služi kao primjer. Kao takvo, odabrano je da obilježi veliki povratak cjelovečernjeg dječjeg filma koji u hrvatskoj kinematografiji nije bio snimljen dvadeset godina. Kad je snimljen, bio je pravi kino hit i jedan od najgledanijih hrvatskih igranih filmova, a mnoga djeca ga i danas prihvaćaju kao jedan od svojih najomiljenijih domaćih igranih filmova za djecu.

Foto: Branko Ištvančić priv. album