fbpx

Duh u močvari izabran za najbolji igrani film!

Italija…

Dodjela nagrada održat će se u talijanskom gradu Cuneo

najbolji igrani filmDugometražni igrani film za djecu ‘Duh u močvari‘ redatelja Branka Ištvančića snimljen 2006. godine u produkciji Interfilma i HRT-a pravi je primjer kvalitetnog hrvatskog igranog filma koji ni nakon deset godina otkako je proizveden ne prestaje oduševljavati malu publiku diljem svijeta i osvajati nagrade. U okviru Međunarodnog filmskog festivala svjetskih kultura izabran je za najbolji igrani film, a dodjela nagrada održat će se u talijanskom gradu Cuneo danas 8. rujna 2015. na ceremoniji u dvorani San Giovanni.
Scenarij filma ‘Duh u močvari’ rađen je prema istoimenoj knjizi omiljenog dječjeg pisca Ante Gardaša uz čije su junake Mirona, Melite i ostalih odrastali mnogi naraštaji. Stoga je “Duh u močvari” i uvršten u lektiru četvrog razreda osnovne škole. Djelo je to koje osim uzbudljive dječje priče educira i služi kao primjer. Kao takvo, odabrano je da obilježi veliki povratak cjelovečernjeg dječjeg filma koji u hrvatskoj kinematografiji nije bio snimljen dvadeset godina. Kad je snimljen, bio je pravi kino hit i najbolji igrani filmjedan od najgledanijih hrvatskih igranih filmova, a mnoga djeca ga i danas prihvaćaju kao jedan od svojih najomiljenijih domaćih igranih filmova za djecu.
Duh u močvari‘ je prikazan na preko trideset filmskih festivala. Premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Puli 2006. godine a međunarodnu premijeru imao je na festivalu u Munchenu 2007. godine. Osvojio je međunarodne nagrade za najbolju režiju i najbolji film, a bio je uvrštavan u konkurenciju za nagrade na nekima od najvećih i najprestižnijih svjetskih filmskih festivala za djecu poput festivala Cinekid u Nizozemskoj, LEFFIS u Finskoj, Olympia u Grčkoj i drugih.

Foto: Press