fbpx

Spašavanje čimpanzica: Čuda se događaju

Dokumentarna serija Spašavanje čimpanzica: Čuda se događaju

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka 4. prosinca 2020. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 20.05 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Spašavanje čimpanzica: Čuda se događaju. Jenny i Jim Desmond roditelji su neobične i vrlo velike obitelji – dvadeset i devet siročića čimpanza. No njihov dom u Liberiji naglo postaje premali za tu neobuzdanu gomilicu. Desmondovi više ne znaju što bi, pa grade sklonište u šumi kako bi njihova nekonvencionalna obitelj mogla živjeti što prirodnije. No prije nego što se isele, ovi siročići moraju naučiti kako žive divlje čimpanze.

čimpanzica

Dobro došli u školu za čimpanze, gdje su nastavnici Jim, Jenny, ekipa ovdašnjih skrbnika i stručnjak za čimpanze Ben Garrod. Među najistaknutijim učenicima je i Max, bezobrazni budući alfa-mužjak, koji lako gubi zanimanje za nastavu. Ela je najmlađa i vrlo brzo uči. A Lucy je najpametnija, pa pomaže u nastavi. Serija opisuje i suradnju Desmondovih s agencijom za prirodu u Liberiji, kako bi spasili ugrožene čimpanze i poučili javnost tome da čimpanze nisu ni kućni ljubimci ni hrana.

čimpanzica

Budući da populacija čimpanza u divljini rapidno opada, ponestaje im vremena da promijene način na koji ljudi doživljavaju čimpanze. I to prije nego što zauvijek nestanu. Stručnjaci za divlje životinje Jenny i Jim Desmond poučavaju zajednicu mladih čimpanza vještinama koje će im trebati za život u divljini.

čimpanzica

Kako se snađete kad se odjednom morate skrbiti za dvadeset jedno siroče čimpanze? Jimu i Jenny Desmond čimpanze zauzimaju cijelu kuću pa i krevet.

Foto: Press