fbpx

Duh u močvari: Ištvančićev film i dalje osvaja nagrade

Na festivalu Cinechildren…

Duh u močvariDuh u močvariDugometražni igrani film za djecu ‘Duh u močvari‘ redatelja Branka Ištvančića dobio je nagradu za najbolji dugometražni igrani film na festivalu Cinechildren u Italiji. Festival se održao od 20. do 29. ožujka 2015. u gradu Ostiglia.
Podsjetimo, film ‘Duh u močvari’ bio je prvi hrvatski dugometražni film za djecu i pravi hit u kino distribuciji i jedan od najgledanijih hrvatskih igranih filmova koji i danas osvaja srca malih gledatelja na raznim projekcijama. Bio je na preko 30 festivala diljem svijeta, nagrađivan i preveden na nekoliko jezika

Film je rađen prema istoimenoj knjizi omiljenog dječjeg pisca Ante Gardaša uz čije su junake Mirona, Melite i ostale odrastali mnogi naraštaji. Zato je ‘Duh u močvari’ i uvršten u lektiru četvrtog razreda osnovne škole. Djelo je to koje osim uzbudljive dječje priče educira i služi kao primjer. Kao takvo, odabrano je da obilježi veliki povratak cjelovečernjeg dječjeg filma koji u hrvatskoj kinematografiji nije bio snimljen dvadeset godina.

Duh u močvariU filmu su prve uloge odigrali kao djeca Ena Ikica, Marko Pavlov, Robert Váss, Luka Buljan, a ostale uloge glumci Ivo Gregurević, Dejan Aćimović, Mladen Vulić, Vlatko Dulić, Marija Buga Šimić, Radoslav Spitzmüller, Radoslava Mrkšić, Nándor Szilágyi, Nada Gaćešić Livaković, Nela Kocsis, Ana Vilenica, Predrag Vušović i dr.

Filmsku režiju potpisuje Branko Ištvančić, scenarij su napisali Anto Gardaš, Edi Mužina i Silvio Mirošničenko, a glazbu za film je skladao Dalibor Grubačević.

Film je snimljen 2006. godine u koprodukciji između Interfilma i HRT-a uz potporu Ministarstva kulture RH.

Foto: Press