fbpx

Branko Ištvančić: Most na kraju svijeta osvojio Zlatni Remi

Festivalska nagrada…

Branko Ištvančić

Most na kraju svijetaNa međunarodnom filmskom festivalu Worldfest koji se održao od 10. do 19. travnja 2015. u američkom gradu Houstonu dugometražni igrani film “Most na kraju svijeta” redatelja Branka Ištvančića osvojio je nagradu Zlatni Remi.
– Kad radite film normalno je za očekivati kakvi će biti njegovi rezultati. Svaka nagrada je priznanje za rad autora, ali htio bih reći kako filmove ne treba raditi zbog nagrada. Meni je uvijek bilo važno da film dopre do gledatelja. Ne može se očekivati da će se isti film svidjeti svakom gledatelju i to je normalno. Ali ovaj film je još na prvoj projekciji u Puli izazvao emocije i osjećaje kod publike. Još se sjećam kako smo svi ostali iznenađeni reakcijom publike u pulskoj areni u kojoj se već dugo nije dogodilo da publika s takvom pažnjom odgleda jedan domaći film. Stigle su nam i jako dobre reakcije iz Houstona – rekao je Branko Ištvančić ekskluzivno za portal Scena.hr.
Kaže kako film putuje dalje te očekuje nove pozive. A jedan poziv je već stigao, no o tome još ne želi govoriti.
Most na kraju svijeta– Važno je da film ima svoj festivalski život. Što se tiče planova, znam da mi nijedna nagrada nikada nije donijela priliku za novi projekt koji ipak pripremam – naglasio je Ištvančić za portal Scena.hr.
Na ovogodišnjem 48. izdanje Worldfesta pristiglo je preko 500 dugometražnih filmova, a festival slovi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu. Tijekom godina na Worldfestu mnogi danas poznati redatelji su dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove, kao npr. Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, Braća Coen, Brian De Palma i dr. Prije svoje kinodistribucije i međunarodne premijere na festivalu A kategorije u Montrealu, film ‘Most na kraju svijeta’ prikazan je prvi put na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, gdje je ispraćen pohvalama i publike i struke, a ponajviše golem glumački ansambl koji okuplja oko Most na kraju svijetatrideset glumaca iz Hrvatske, BiH i Srbije, koje predvode Aleksandar Bogdanović, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Đorđe Kukuljica, Nikša Kušelj, Jelena Perčin, Slaven Knezović, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Sanja Radišić, Anita Schmidt, Miralem Zubčević, Draško Zidar, Jelena Jokić, Areta Ćurković, Jasmin Telalović i brojni drugi…
Za film čiji je itinerar uključivao petnaestak različitih gradova i lokacija, angažirana je i golema ekipa. Direktor fotografije je Branko Cahun, za scenografiju je zaslužan Zvonko Sarić, kostime Felicita Glavaš, dok su maske povjerene Bianki Žugelj. Produkciju potpisuje Irena Škorić i Artizana film. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Republike Srbije i Fonda za kinematografiju BiH.
Film je nastao u koprodukciji Hrvatske (Artizana film), HRT-a, Bosne i Hercegovine (Heft produkcija), Francuske (Dari films) i Srbije (Kinematografska kuća).