fbpx

Most na kraju svijeta spojio Rusiju i Ameriku!

Festival…

Most na kraju svijetaDugometražni igrani film ‘Most na kraju svijeta‘ redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju međunarodnog filmskog festivala Worldfest koji će se održati od 10. do 19. travnja 2015. godine u američkom gradu Houstonu. Na ovogodišnje 48. izdanje Worldfesta pristiglo je preko 500 dugometražnih filmova od kojih je u selekciju od 51 odabranih uvršten i film ‘Most na kraju svijeta spojio’ čija je projekcija na rasporedu u ponedjeljak 13. travnja 2015. godine u 21,00 sati. Ovo je 48. izdanje festivala koji slovi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu. Tijekom godina na Worldfestu mnogi danas poznati redatelji su dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove, kao npr. Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, Braća Coen, Brian De Palma i dr.
Također, film ‘Most na kraju svijeta’ uvršten je u selekciju Međunarodnog festivala detektivskog filma (Detective FEST) koji će se održati od 15. do 19. travnja 2015. godine u Moskvi. U okviru žanrovske nominacije naš film je nominiran u kategoriji dugometražnog filma sa detektivskim temama i temama o provedbi zakona, a glavni glumac filma Aleksandar Bogdanović je nominiran u kategoriji ‘Heroj’ – karizmatična izvedba pozitivnog karaktera.
Most na kraju svijetaOvaj napeti triler prepun emocija nastao je prema scenariju književnika Josipa Mlakića, a vraća nas u atmosferu kasnih devedesetih. Sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Posebnom državnom uredbom, u srpske kuće trebaju se početi vraćati njihovi vlasnici, a Hrvate koji žive u njima čeka neizvjesnost. U toj jezivoj atmosferi, dogodi se misteriozni nestanak starca, pa policajac Filip (Aleksandar Bogdanović), i sam nastanjen u srpskoj kući, kreće u predanu istragu tijekom koje se suočava s vlastitim demonima prošlosti, a sve se vrti oko potrage za “mostom na kraju svijeta” koji bi nas sve trebao spajati, a ne razdvajati.
Prije svoje kinodistribucije i međunarodne premijere na festivalu A kategorije u Montrealu, film ‘Most na kraju svijeta’ prikazan je prvi put na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, gdje je ispraćen pohvalama i publike i struke, a ponajviše golem glumački ansambl koji okuplja oko trideset glumaca iz Hrvatske, BiH i Srbije,  koje predvode Aleksandar Bogdanović, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Đorđe Kukuljica, Nikša Kušelj, Jelena Perčin, Slaven Knezović, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Sanja Radišić, Anita Schmidt, Miralem Zubčević, Draško Zidar, Jelena Jokić, Areta Ćurković, Jasmin Telalović i brojni drugi…
Za film čiji je itinerar uključivao petnaestak različitih gradova i lokacija, angažirana je i golema ekipa. Direktor fotografije je Branko Cahun, za scenografiju je zaslužan Zvonko Sarić, kostime Felicita Glavaš, dok su maske povjerene Bianki Žugelj. Produkciju potpisuje Irena Škorić i Artizana film. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Republike Srbije i Fonda za kinematografiju BiH.
Film je nastao u koprodukciji Hrvatske (Artizana film), HRT-a, Bosne i Hercegovine (Heft produkcija), Francuske (Dari films) i Srbije (Kinematografska kuća).

Foto: Press