fbpx

Popularni kviz Potjera: 350. izdanje!

HRT…

PotjeraU ponedjeljak 25. travnja 2016. godine kviz Potjera obilježava svoje 350. izdanje. Popularni kviz emitira se na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) od studenoga 2013. godine. U prvo se vrijeme emitirao dvaput tjedno u večernjemu terminu, a od rujna 2014. emitira se četiri puta tjedno s početkom u 18,10 sati.
Ta uzbudljiva igra znanja i brzine privukla je tijekom godina mnoge gledatelje i natjecatelje. Kroz emisiju ih je prošlo 1400, no neki su se natjecali više puta, pa je broj onih koji su se pojavili u kvizu nešto manji od toga broja. Rekorder po broju pojavljivanja je Dragan Medar, profesor iz Splita, koji je u tom kvizu sudjelovao pet puta. Dojmovi su natjecatelja sa snimanja pozitivni, pa se uvijek rado vraćaju. Osim što im je cilj skupiti što više novca, izazov je i naći će se licem u lice s jednim od lovaca i u prilično kratkome vremenu odmjeriti s njim svoje znanje.
A kada je riječ o lovcima i njihovu odabiru, urednik emisije Igor Grković kaže:
Mirko Miočić– Mirkovo je znanje obogaćeno iskustvom i često nas u kvizu počasti pričom povezanom s nekom temom. Sinonim je za kviz na ovim prostorima i želimo mu brz oporavak. Morana je jako lucidna i nepredvidiva, pa natjecateljima često priušti dramatičnu završnicu. Dean je enfant terrible i wunderkind u jednoj osobi, a Krešo se posljednji pridružio lovačkome timu i odmah dokazao da mu je u tome stolcu mjesto. Važno je reći da su i lovci ljudi, a ljudski je griješiti. Budući da su više lovci, a manje ljudi, normalno je da griješe manje od natjecatelja. Zato smo ih i odabrali!”
Najveći je osvojeni ekipni iznos u emisiji 250 tisuća kuna. Najveći pojedinačni osvojeni iznos je 100 tisuća kuna, a osvojio ga je gimnazijalac Luka Vidović. Odvažio se na višu ponudu i uspio obraniti osvojeni iznos u igri jedan na jedan protiv Deana Kotige u završnoj potjeri.
Natjecatelji općenito imaju sveobuhvatno znanje. Budući da je kviz brz i odgovori vremenski ograničeni, teško je svaki se put u sekundi sjetiti odgovora koji je možda na vrhu jezika.
– U ovome je kvizu, posebno u završnoj potjeri, najvažnije uspostaviti dobru timsku suradnju u kojoj će svatko uspjeti odgovoriti na pitanje na koje zna odgovor. Uostalom, i rečenica koja otvara kviz glasi Ovdje je četvero igrača koji se ne znaju otprije, ali moraju igrati kao tim žele li u Potjeri zaraditi novac – kaže urednik Igor Grković.
PotjeraPovratne su informacije o kvaliteti kviza i gledanosti odlične. Osim izvrsnih lovaca i često iznenađujuće dobrih natjecatelja zaštitno lice Potjere svakako je i dugogodišnji voditelj kvizova na Hrvatskoj televiziji Tarik Filipović.
Vrijednu ekipu emisije još čine redatelji Tvrtko Grgić i Mladen Šimunov, urednici pitanja Andrea Jukić i Igor Gabor, urednica za natjecatelje Suzana Pardačer te Milan Peh, koji piše najave za lovce. Tu su i rukovoditelj Produkcijskoga odjela Zabava na Hrvatskoj radioteleviziji Mario Sedmak, Maja Jurković, producent Siniša Vrbanjac, Nikola, Rems, Branka, Mak, Snješka, Martina, Sanja, autori pitanja, fonetičari, lektori, kamermani, ekipa Studija 7 i svi ostali bez kojih ne bi bilo 350. emisija Potjere.

Foto: Dario Njavro za HRT, Press arhiva