fbpx

O životu Ivane Brlić-Mažuranić: Ivana u svijetu bajki

Premijera…

Ivana u svijetu bajkiKazalište Smješko u suradnji s Teatrom na Trešnjevci u sklopu Kazališnoga ponedjeljaka, 4. veljače 2019. godine s početkom u 20.00 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka, donosi premijeru dokumentarno-igrane drame Frane Marije VrankovićIvana u svijetu bajki‘. U predstavi igraju Mirta Zečević i Hrvoje Zalar.
Nakon nagrađivane dokumentarno-igrane predstave ‘Kakva majka, takva kći’ o odnosu Marije Jurić – Zagorke i njezine majke Josipe, Kazalište Smješko nastavlja ciklus dokumentarno-igranih duodrama o poznatim ženama vezanim uz grad Zagreb. Ivana u svijetu bajki govori o životu Ivane Brlić-Mažuranić i njezinoga muža dr. Vatroslava Brlića. Predstava je temeljena na arhivskoj građi te se u predstavi koriste faksimili Brodskih novina i Obzora upravo od dana Ivana u svijetu bajkiodvijanja radnje. Ona se odvija u predvečerje Ivaninog 49. rođendana u srijedu, 18. travnja 1923. godine, za Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u stanu obitelji Brlić na korzu u Brodu na Savi, današnjem Slavonskome Brodu. S obzirom na to da su se vjenčali na Ivanin 18. rođendan, taj dan je ujedno i njihova godišnjica braka. Uz slavlje, u obitelji Brlić postoji i nekoliko razloga za brigu, a to su financije i bolest. Oni unose nemir i nervozu u kuću prepunu ljubavi. Kako je izgledao život Ivane i njezina muža, tko je od njih bio blizak s Antunom Gustavom Matošem, tko citira Lava Nikolajeviča Tolstoja, a tko Augusta Šenou te postoji li veza između Slavonskoga Broda i Ogulina doznajte u predstavi.
Scenografkinja predstave Ivana u svijetu bajki je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Anamarija Filipović-Srhoj, skladatelj je Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla Domagoj Klasić, a redateljica Frana Marija Vranković.

Foto: Press