Mario Kovač: Ima li života PRIJE smrti?
Piše: redakcija On 26 ruj., 2015 At 03:53 PM | Categorized As Kazalište, Kultura, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Split…

Prva ovosezonska premijera u Gradskom kazalištu mladih Split

Mario Kovač– Raditi predstavu o potencijalnoj zombi apokalipsi u državi gdje se veći dio stanovništva ionako svakodnevno bavi zombijima (bilo onima sa crvenom petokrakom na kapi, bilo onima sa ‘klempavim U’) može se činiti kao Sizifov posao. No ova predstava nudi pregršt smijeha onima koji vole ‘šalu nastranu’. Šalu na stranu, humor kojim se služimo je povremeno crn i bizaran, ali tematski obuhvaća poigravanje s mnogim društvenim nelogičnostima: karizmatičnim Mario Kovačlažnim prorocima, naivnim sljedbenicima, nadrealnim teorijama urote i paranoičnim strahom od nadolazeće apokalipse u bilo kojem njenom obliku… Osim toga, predstava je svjesno režirana kao interaktivni događaj u kojem publika svojim komentarima, savjetima i sugestijama ima moć utjecati na zbivanja na pozornici. Kreirana u formi lažnog predavanja predstava uvlači gledatelje sve dublje i dublje u začudni svijet zombija te se obraća mladoj publici koja ionako većim dijelom svoju zabavu pronalazi van realnog svijeta. Na društvenim mrežama i internetskim forumima gdje su 24 sata dnevno prikopčani na razne aplikacije koje ih bombardiraju novim vijestima i trendovima tolikom brzinom da kapacitet našeg mozga to više ne može pratiti. Moglo bi se reći da naša predstava pokušava preokrenuti vječno pitanje – Ima li života nakon smrti? – u potpuno novo i logično pitanje – Ima li života PRIJE smrti?.” – rekao je redatelj predstave Mario Kovač, koji je u dogovoru s upravom kazališta otvorio dvije generalne probe polaznicima dramskih studija GKM-a i učenicima škola koje su sudjelovale u prošlotjednom ‘zombie walku’, kako bi s njima porazgovarao, čuo njihova mišljenja o predstavi i prikladnosti šala.
Mario KovačU Gradskom kazalištu mladih Split premijerno je izvedena predstava ‘Kako preživjeti zombi apokalipsu‘ u režiji Maria Kovača. Prva je to ovosezonska premijera i prva pod vodstvom novog ravnatelja GKM-a Belmonda Miliše.
‘Kako preživjeti zombi apokalipsu’ autora Bena Muira višestruko je nagrađivana predstava hit uličnih fringe festivala u Edinburghu i SAD-u. Nagrade za najbolju predstavu na Buxton Fringeu 2010. i ona za Mario Kovačnajbolju internacionalnu izvedbu na Hollywood Fringeu 2011., kao i hitra priprema nastavaka ove uspješnice, dokazi su da je ovaj kazališni eksperiment u potpunosti uspio. Radi se o parodiji seminara kojeg održavaju stručnjaci iz tzv. Škole za preživljavanje, dr. Dale i njegova ekipa. Kroz simulacije, rasprave i demonstracije oni nas poučavaju vještinama izbjegavanja opasnosti borilačkim tehnikama potrebnima u borbi sa zombijem. Predstava je interaktivna i naročito prikladna za sve one koji su možda do sada kazalište držali dosadnim medijem. Ona bi mogla biti prvi korak ka poboljšanju gledateljske koncentracije mladih.
U predstavi igraju Pere Eranović, Vanda Boban, Vinko Mihanović i Siniša Novković. Osim režije, Mario Kovač potpisuje scenografiju, kostimografiju te odabir glazbe. Suradnik za scenski pokret je Boris Ivković, poznatiji kao Bore Lee.
Odlične reakcije i aktivno sudjelovanje publike prilikom svih spomenutih izvedbi, vjerujemo, ukazuju na to kako je pred nama nova hit predstava.

Foto: Press

comment closed