fbpx

Umro je Žarko Potočnjak. Oproštaj prijatelja: Dragi Žarko, počivaj u miru

Žarko Potočnjak 1946. – 2021.

Kazališni, filmski i televizijski glumac Žarko Potočnjak preminuo je jutros, 21. listopada u 76. godini, tužnu vijest objavio je HAVC na društvenoj mreži.

Žarko Potočnjak

Žarko Potočnjak bio je omiljeno kazališno i televizijsko lice. Snimio je 25 igranih filmova, a publika jako pamti njegovu ulogu Pube Fabriczyja u Glembajevima.

Žarko Potočnjak

Često je u razgovorima isticao kako je kao srednjoškolac učio zanat brodogradnje u Šibeniku. Njegova ljubav prema stolariji nikada nije iščezla.Kad nije glumio, uživao je u uređenju svoje kućice na imanju u Okiću. A posebno je bio sretan što je uredio i staru štalu za koju se nadao da bi se u njoj mogle odigrati najljepše predstave.

– Radim prozore koji se više ne proizvode jer sam uvijek volio stolariju. I uživam u uređenju kuće. Imao sam jednu veliku štalu koju sam uspio spasiti. To je bio veliki posao – rekao je Žarko Potočnjak u jednom od razgovora za portal Scena.hr.

No put ga je odveo na Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost 1972. godine. Za vrijeme studija imao je prvu profesionalnu ulogu u filmu “Prikupljanje hrabrosti” redatelja Eduarda Galića. Prvi angažman dobio je u Kazalištu Komedija u Zagrebu. Tamo je glumio u mjuziklima i rock-operama, uz glumu pjevao je i plesao.

Nakon toga 18 godina bio je glumac u zagrebačkom kazalištu Gavella. Na poziv Georgija Para prešao je u zagrebački HNK, 1994. godine. Sa Zlatkom Vitezom osnovao je glumačku družinu Rinoceros 1975. godine, a iste godine preimenovana je u Histrione. Glumio je u oko 30 televizijskih serija.

2008. godine proslavio je 40. godina glumačke karijere. Igrao je u oko 150 kazališnih premijera. Osvojio je veliki broj nagrada. Od velikog glumca i velikog čovjeka opraštaju se kolege i prijatelji.

– Zbogom Titone moj. Vidimo se nekad u vječnosti. Duguješ mi još ovaj ples – oprostila se od kolege Judita Franković – Brdar.

– I tako ode i naš dragi Žarkec. Divan, neposredan i topao. Družili smo se zadnji puta u svibnju 2019. godine u Vinkovcima kad je bio domaćin Festivala glumca. Već tada je bio jako narušenoga zdravlja, ali me je zezao da sam “balavica” koju može poslati po šibice. “Stariji sam ti od mame dvije godine”, rekao je. Baš mi je žao što više neću susretati to drago lice ni na Histrionskim predstavama. Dragi Žarko počivaj u miru – oprostila se Anita Malenica.

Foto: Scena.hr