fbpx

Don Quijote na Riječkim ljetnim noćima!

Rijeka…

Don Quijote– Ansambli HNK Ivana pl. Zajc udružili su se u nastojanju da ovog slavnog junaka izvedu na scenu, promatrajući slavnu Cervantesovu priču iz današnjeg kuta, vezujući je za sudbinu grada Rijeke, nove okolnosti i nove vjetrenjače ljudske pohlepe i zlobe protiv kojih se valja boriti – riječi su redatelja Kokana Mladenovića, koji zaključuje:
– Nova produkcija HNK Ivana pl. Zajca postavlja mnoga neugodna pitanja i daje jedan odgovor – Don Quijote je živ, samo ga treba prepoznati u sebi”.
Cervantesov klasik ‘Don Quijote’, središnje događanje na ovogodišnjim Riječkim ljetnim noćima, predstava je u režiji i dramatizaciji Kokana Mladenovića što će se izvoditi ambijentalno na Principiju – Arheološkom parku u riječkom Starom gradu, premijerno u subotu, 5. srpnja 2014., a potom i 7, 8, 10. i 11. srpnja s početkom u 21.30 sati.
Don QuijoteNaime, u ovoj predstavi Don Quijote je profesor arheologije koji je sav svoj život posvetio istraživanju Trsatske gradine, a koju novi moćnici žele srušiti kako bi, zbog novca i dobitka, na tom mjestu izgradili vjetropark, suvremene vjetrenjače, pritom uništivši simbol jednog grada. Pokušaj da se odupre ‘vjetrenjačama’ Don Quijotea odvodi u ludnicu…
Naslovnu ulogu, Don Quijotea tumači Damir Orlić, a ulogu Sancha Panze Igor Kovač. U predstavi glume i Nika Mišković u ulozi Dulcinee del Toboso, Jelena Lopatić u ulozi liječnice, Tanja Smoje kao Vojvotkinja, Jasmin Mekić kao Sanson Carrasco, Mirko Soldano kao Conte te Denis Brižić u ulozi Opata. Glumačka je postava potpomognuta riječkim balerinama Martom Kanazir, Irinom Köteles, Deanom Marčić, Laurom Orlić, Paulom Rus te Sabinom Voineom Vukman, kao i članovima orkestra: Karlom Anićem, Romeom Druckerom, Danielom Šimek, Petrom Jelušićem te Jankom Šepićem.
Autorsku ekipu, uz redatelja Mladenovića, čine i dramaturginja Nataša Antulov, dramaturška savjetnica Branislava Ilić, scenografiju potpisuje Marija Kalabić, kostimografiju Tatjana Radišić, skladateljica je Irena Popović, koreografiju, prema Mariusu Pepitau, potpisuje Ronald Savković, svjetlo je oblikovao Predrag Potočnjak, a video projekcija Voranc Kumar i Marisa Žele.

Foto: Press