fbpx

Maja Posavec: Krećem u samostalnu karijeru!

Ekskluzivno…

Glazba je moj poziv, pjevanje je moj medij, a gluma je igra. Mislim da sam željela biti glumica kako bih se nastavila igrati, kazala je lijepa pjevačica i glumica za portal Scena.hr

Maja PosavecNagrađivana umjetnica Maja Posavec lani je s grupom Detour osvojila Porin, a ove godine ponovno je nominirana za tu glazbenu nagradu u kategoriji Najbolja vokalna suradnja za duet s Nenom Belanom s pjesmom ‘Tvoj glas’. Maja je u ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr otkrila da se razilazi s Detourom i započinje samostalnu glazbenu karijeru. Uz to, Maja je i uspješna glumica, pa nam je ispričala zašto voli kazališne daske. Inače, Maja je upisala glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2005. godine. U kazalištu je debitirala ulogom u Baladama Petrice Kerempuha Miroslava Krleže u režiji Darka Rundeka i Rade Šerbedžije. A od 2011. godine je stalna članica zagrebačkog kazališta ‘Kerempuh’. Maja je od 2006. godine pjevačica i koautorica u grupi Detour. S grupom objavljuje tri studijska albuma – Detour 2006., TV 2009. i A što ak’ ja… 2014. godine. Maja je snimila i brojne duete s uglednim izvođačima kao što su Neno Belan, Rade Šerbedžija te grupama Pavel i Noxin…

Scena: Za pjesmu ‘Tvoj glas’ nominirani ste za nagradu Porin za duet s Nenom Belanom. Jeste li se iznenadili?
Duet ‘Tvoj glas’ stvarno je ove godine rasturio na glazbenim ljestvicama. Ljudi vole tu pjesmu na prvo slušanje. Tako da se i nisam previše iznenadila. Mislim da je nominacija zaslužena. Neno je majstor za slaganje vokalnih linija i u studiju točno zna što želi od pjesme i vokala. Meni je bio izazov odgovoriti na njegove ideje. Glasovi nam se tako isprepliću da je to čisti gušt za nas, a vidim i za publiku.

Scena: Lani je Detour osvojio nagradu za album godine. Što se od tada promijenilo u vašoj karijeri?
Pa evo Detour i ja se razilazimo. Ja krećem u solo karijeru, a Detour nastavlja dalje. Puno nam je značio taj Porin kao priznanje. To je naš treći album. Svakom umjetniku treba pohvala.

Scena: Kako biste opisali vaš glazbeni put od početka karijere do danas, od prvih nastupa do priznanja struke?
Uvijek sam imala žara za pjevanje i glazbu. Ali na početku sam to radila s manje znanja i iskustva. Sjećam se da mi je na prvom albumu bilo teško otpjevati pjesmu na svoj način jer sam do tada uglavnom pjevala tuđe pjesme,a s darom imitiranja, često sam imitirala druge pjevače. Kad sam se našla pred novom pjesmom, bilo je to nepisano pismo koje sam trebala otkriti. I danas mi je taj proces najveći izazov i zadovoljstvo. Narasla sam kao izvođač i kao glazbenik jer neke stvari možeš dobiti samo iskustvom.

Scena: Što je najviše utjecalo na to da vas upozna šira publika?
Mislim da su se pjesme Detoura polako uvlačile u uši slušatelja i tamo ostale. Čini mi se da naša glazba ima neku kvalitetu suptilnosti i nenametljivosti. Ljudima se to sviđa jer onda u njoj mogu uživati potpuno intimno. Tako da je to u kombinaciji s našom ustrajnošću utjecalo da nas upozna šira publika.

Scena: Mislite li da se polako mijenjaju glazbeni trendovi u Hrvatskoj?
Vidim i čujem, no da me pitate što je sad trendu ja ne bih znala. Trendovi se mijenjaju. Već se neko vrijeme događa prijelaz urbane glazbene scene u mainstream, što je divno jer sad napokon pravi alternativci mogu doći do izražaja. Dobar mainstream stvara dobru alternativu i obrnuto.

Scena: Jeste li pristalica da svoj privatni život stavite u funkciju promocije albuma, pjesme…?
Osobno ne volim odgovarati na privatna pitanja, ali ne znam što će mi se dogoditi jednog dana. Danas je to sve tako isprepleteno da je nejasna granica između privatnog i javnog. Ne znam što bih mogla iz svog privatnog života staviti u tu funkciju. Mislim da sam ja odabrala put da promoviraju moj rad i moja glazba.

Scena: Na što nikada u svojoj glazbi niste pristali?
Hm hm…čini mi se da sam na sve pristala. Nikad nisam imala neke nemoralne ponude ili ponude koje bi uključivale brdo umjetničkih kompromisa. Pristala sam na one stvari koje su mi se u tom trenutku činile mudrim i dobrim dugoročnim rješenjem, iako ponekad nisam bila zadovoljna.

Scena: Zašto se bavite glazbom?
Glazba je moj poziv, pjevanje je moj medij. Kroz nju se lako i kreativno izražavam, u njoj uživam. Glazba me hrani i dok je slušam i dok je stvaram. Ali sad sam malo patetična, no to je zaista tako. Glazba je najljepše što je čovjek stvorio.

Scena: Osim glazbe, glumica ste. Koja je poveznica ove dvije Maje?
Gluma je igra. Mislim da sam željela biti glumica kako bih se nastavila igrati. Nedavno sam imala premijeru opere ‘Mimi’ u HNK, a na proljeće ću igrati u Prosjačkoj operi, također u HNK. Vesele me projekti u kojima spajam glumu i pjevanje.

Scena: Koju ulogu u budućnosti priželjkujete?
Možda neku filmsku!

Scena: Kad bi vam ponudili ulogu u filmu, koji se bavi crnom stranom glazbene scene, onom pokvarenom, u kojoj nema pravila igre, u kojoj je sve dozvoljeno, i možete izabrati ulogu, koju ulogu biste odabrali?
Ulogu raskalašene zvijezde koji su koštale prerana slava i bogatstvo, ali čiji je talent neuništiv. Ali mislim da bih dobila ulogu skromne glazbenice koju pokušavaju iskoristiti, no ona na kraju ipak nađe svoj put.

Scena: Koje su prednosti, a koje mane biti umjetnik?
Prednosti su kad se baviš svojom umjetnošću, a mane su kad se veći dio vremena moraš baviti drugim stvarima.

Foto: Luka Nižetić