fbpx

Marko Petrak: UFC u Hrvatskoj je realnost!

Ekskluzivno…

Marko PetrakMarko Petrak diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti, a zatim uspješno završio znanstveni magisterij na području vanjske politike, međunarodnih odnosa i diplomacije, a sad  je jedan od odgovornih osoba FFC -a, Fight Channela i glavni urednik Fight Sitea u ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr ispričao nam je o velikoj odgovornosti te prestižne organizacije i mogućnosti dolaska UFC organizacije u Hrvatsku.

Scena: Radite na odgovornoj funkciji na Fight Siteu i Fight Channelu, je li to naporan posao?
Moram priznati da je. Obzirom da dnevno radimo u prosjeku 10 do 11 sati, a gotovo redovno su i vikendi radni. No kad se bavite ovakvim poslom u startu morate biti svjesni da radno vrijeme zapravo ne postoji i da ste ‘unutra 0-24’. Neovisno o tome što je posao naporan, ja ga jako volim i uglavnom uživam u njemu. Proputovao sam svijet uzduž i poprijeko i upoznao mnogo zanimljivih ljudi. Moram naglasiti da mi posao olakšavaju sjajni suradnici koje imam. Fight Channel ima mnogo vrhunskih radnika.

Scena: Magistrirali ste na Fakultetu političkih znanosti, zanima li vas politika?
Diplomirao sam na Fakultetu političkih znanosti prije dosta godina, a zatim sam prošle godine i uspješno završio znanstveni magisterij na području vanjske politike, međunarodnih odnosa i diplomacije. Na to sam ponosan jer sam magistarski rad pisao više od godinu dana, a u nekim periodima sam htio odustati. U ovom trenutku moj posao ima vrlo malo veze s politikom, ali je obrazovanje bitno za svaki posao pa tako i za moj. Teško je reći što budućnost donosi u ovom smjeru. Ne vjerujem da ću se ikada baviti politikom u Hrvatskoj jer je sasvim jasno da ona kod nas služi samo da bi se zbrinula bliža i daljnja rodbina te prijatelji. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati političari kojima je na prvom mjestu opće dobro.

Scena: Kako je ugađati svima u poslu?
Ugoditi ljudima je teško, mislim da je pitanje dobro postavljeno jer je upravo to najteža stvar u svakom poslu. Rijetko kada će svi uvijek biti zadovoljni. Zato je najbitnije balansirati, ali uz ostvarenje zadanih poslovnih ciljeva, ali i zadržavanje svog stava i neke poslovne te životne filozofije. Ako te tri stvari uspijete povezati u cjelinu, onda ste uspješan urednik, menadžer, direktor…

Scena: Vaš nadređeni gospodin Orsat Zovko dao vam je puno povjerenje, kakav je on kao šef?
Orsat Zovko je najsposobniji čovjek kojeg sam upoznao bez ikakve sumnje. Često mi neke stvari nisu bile najjasnije kad govorimo o njegovim poslovnim odlukama, no kasnije kad neke druge stvari sjednu na mjesto, onda se i čitava slika posloži na pravo mjesto. Od njega sam naučio kako se uspješno vodi poslovni kolektiv. To što mi je dao puno povjerenje samo znači da dobro surađujemo. Doživljavam ga kao mentora i poslovnog uzora.

Scena: Uz sav posao organizacije pišete i kolumne na Fight Siteu, koliko trpi vaš privatni život?
Mogao bih odgovoriti s onom poznatom frazom ‘privatan život, što je to?’. Stvarno imam vrlo malo vremena za privatne obaveze, zabavu ili privatna putovanja. Nadam se da će se to promijeniti s konsolidacijom tvrtke i da ću u neko dogledno vrijeme imati više slobodnog vremena, ali i više vremena za one koji su najvažniji u mom životu. Realno govoreći, u posljednje tri godine sam ih prilično zanemario što naravno nije dobro.

Scena: FFC je trenutno jedna od najpopularnijih organizacija MMA i ostalih borilačkih sportova u Hrvatskoj, kako kreću pripreme za jedan takav prestižni događaj?
Pripreme kreću već samim formiranjem kalendara natjecanja. Zatim slijede tehničke provjere vezane uz potencijalne gradove domaćine, dvorane, borce koji dolaze iz te sredine, smještaj i prijevoz boraca i organizatora…  Zatim se radi fight card, kontaktiraju borci, pregovara oko uvjeta nastupa. Pa slijedi marketinški dio koji mora osigurati dovoljnu medijsku eksponiranosti i zanimanje javnosti. I na kraju sama realizacija projekta, odnosno događaja. Radi se o jednoj ogromnoj ‘puzzli’ koja ima nekoliko stotina sitnih segmenata. Tek kada se potpuno poslože u cjelovitu priču, onda FFC dobije puni smisao. S obzirom na to da su kritike nakon prošle sezone uglavnom bile vrlo pozitivne, vjerujem da radimo dobar posao.

Scena: Jeste li se i privatno povezali s borcima na gostovanjima i jesu li se ta prijateljstva nastavila?
Među borcima imam mnogo dobrih prijatelja, a prijateljstva su nastala na razne načine. Najprije kroz rad u novinarstvu, zatim urednički rad na Fight Channelu, zatim kroz organizaciju i match making na održavanju Final Fight evenata. Naravno da se povežete s tim ljudima jer s njima provodim mnogo vremena što je posebno izraženo na putovanjima. Zaista rijetko imam negativna iskustva kad su u pitanju borci. To su ljudi koji većinu svojih frustracija izbace u ringu, pa su u privatnom životu prave ljudine i prijatelji.

Scena: Što su za vas borilački sportovi, a zanima nas bavite li se vi nekim od borilačkih sportova?
Ja više volim izraz ‘martial arts’, odnosno borilačka vještina ili umjetnost. Jer borilački sport to zaista i jest. Niti u jednom drugom sportu čast, poštovanje protivnika, korektnost i ostale pozitivne osobine ne mogu tako izražajno isplivati na površinu, kao što je to u borilačkom meču. Dugo godina sam trenirao brazilsku jiu-jitsu, a trenutačno učim klasični boks kod Gorana Babića – Hambija. Boks je jedna plemenita vještina i vjerojatno najteži sport na planetu.

Scena: Znamo da je teško izdvojiti, ali koji borac po vašem izboru trenutno je broj jedan u svijetu, a koji u Hrvatskoj?
Teško je reći, no ako govorimo o slobodnoj borbi, onda vjerujem da je to Renan Barao u svijetu i Stipe Miočić kao predstavnik Hrvatske. Ako govorimo o kick boksu, onda je to Giorgio Petrosyan te Mirko Filipović. U boksu su to Mayweather jr. i Filip Hrgović.

Scena: Najavljuje se dolazak UFC organizacije u Hrvatsku, je li to točna informacija?
To nisu glasine, to je realnost. Fight Channel je dugogodišnji UFC-ov partner za ovaj dio svijeta i svakodnevno poslujemo s njima vezano uz programski sadržaj, UFC merchandise, marketing i ostale aktivnosti. Nekoliko puta smo gospodin Zovko i ja bili njihovi gosti na priredbama u Europi i SAD-u. Već ranije smo s njima raspravljali o dolasku UFC-a u Hrvatsku, a priča se posljednjih mjeseci zahuktala. Hoće li doći do realizacije, teško je reći, no ono što vam mogu potvrditi jest da je Hrvatska na UFC-ovom radaru. Ja se naravno nadam da će se to i ostvariti jer bi nakon K-1 WGP-a, sada Gloryja, ugostili i najveću od najvećih organizacija svijeta. To bi ujedno značilo i da je Zagreb glavni europski borilački grad.

Scena: Fight Site je portal namijenjen borcima i stvarima vezanim uz taj sport, odnedavno ste partneri i surađujete s drugim portalima kao i s portalom Scena.hr, kako dolazi do takvih suradnja?
Hrvatska je premalo tržište da bi imala 120 portala. Stoga je ključ uspjeha u povezivanju, suradnji i cross marketingu. Prepoznajemo kvalitetu kada su u pitanju potencijalni partneri, a Scena.hr je sigurno portal koji radi jako dobar posao. Od portala takvog tipa daleko najviše pažnje pridajete borilačkim sportovima pa je bilo logično da udružimo snage. Nadam se da će suradnja potrajati.

Scena: Gdje se vidite jednog dana i kakvi su vam planovi u budućnosti?
Nažalost ne u Hrvatskoj. Teško mi je reći kada ću se odlučiti za odlazak, ali vjerujem da se ne radi o dalekoj budućnosti. Hrvatska je prekrasna zemlja koja je maćeha sposobnima i poštenima, a  nagrađuje nepotizam, nametljive mediokritete i kriminal. Imam samo jedan život i ne mislim ga potrošiti na borbe s prošlošću, svakodnevno slušanje katastrofičnih ekonomskih prognoza ili vijesti o tome koji je danas političar završio u zatvoru. Plan mi je sigurno ostati u ovom i sličnom poslu barem neko vrijeme. Kratkoročni poslovni planovi su pokoriti Europu FFC-om i svijet Fight Channelom.

Foto: Fight Channel