fbpx

Lana Živić – izložba kolekcije „Bezdan”

Lana Živić održala prvu samostalnu izložbu grafika

Održano je otvorenje prve samostalne izložbe grafika iz kolekcije „Bezdan” („Abyss” Collection ) vizualne dizajnerice Lane Živić, u srijedu 16. studenog 2022. godine u 19 sati, u prostorima bivše Bečke kavane, a danas Samsung STUDIO 22, nove elegantne i kul pop up lokacije na Trgu bana Josipa Jelačića 7, u centru Zagreba.

-Poruka izložbe je: krenite od sebe i prestanite bacati smeće u more i počnite zaista voljeti Lijepu Našu- poručila je Lana Živić za portal Scena.hr.

Lana Živić se, osim novinarstvom i crtanjem, već 20 godina bavi jedrenjem na dasci (windsurfing), a radila je i kao instruktorica surfanja u pelješkom Vignju. Iako rođena „na asfaltu”, Jadransko more joj je uvijek bilo najposebnije mjesto za „pobjeći od svakodnevice”, posebno za aktivni odmor. Upravo se kroz jedrenje na dasci svaki put iznova zaljubi u hrvatsko more, obalu i otoke. Tako se Jadransko more prirodno nametnulo kao tema mnogim njezinim grafikama.

– Radim dosta stvari po narudžbi i pokušavam kroz svoje vizuale, ostvariti svoje i tuđe ideje te ih materijalizirati. Užasno sam zaljubljena u more i stvarno imamo prekrasnu zemlju ali apsolutno ne mogu vjerovati da će prvi susjed baciti staru vešmašinu u more. Također mi je nevjerojatno da su prije par dana počeli čistiti Ližnjan koji je najpoznatiji windsurfing spot u Istri od golemih količina nafte i ulja. Baca se plastika, bacaju se čikovi, plastične vrećice, ribari rade ogromne probleme bacajući mreže i tako dalje – izjavila je Lana Živić za portal Scena.hr.

Povod kolekciji „Bezdan” je prije svega ljubav prema moru i njegovoj bioraznolikosti, ali i nečuvenoj količini i zastupljenosti raznog otpada na dnu Jadranskog mora koji su među najvišima su u Europi. Iskorištavanje Jadrana se može pripisati i pomanjkanju ljubavi prema moru, a to se kosi s najpoznatijim hrvatskim sloganom „Lijepa naša”. Naša, nažalost, više nije toliko lijepa. Ali, možemo joj pomoći, samo se moramo ponovno zaljubiti!

-Svi se tako ponosimo ovom zemljom i govorimo”Hrvatska je najljepša” što doista i jest, ali ljudi čine zemlju i potrebno je da se mindset ove zemlje počne mijenjati! Lijepa Naša je naš slogan, a s druge strane, dođeš pa kroz prozor baciš čik, u more baciš plastičnu bocu i slično – nadodala je Lana za portal Scena.hr.

I zato je važno širiti poruku da Jadransko more nije odlagalište smeća, već dio našeg ekosustava, identiteta i ponosa.

Foto: Press – Lumidream/Lana Živić