fbpx

Beč: Senzacija iz zoološkog vrta!

Plosnati gušteri…

U ožujku su prvi put u zatočeništvu na svijet došli mladunci ove vrste guštera, koji se mogu naći samo u sjevernom dijelu Južne Afrike

Beč, Platysaurus broadleyiPlatysaurus broadleyi zvuči kao ime nekog ogromnog dinosaurusa, ali je zapravo riječ o 20 centimetra velikom gušteru koji je postao prava senzacija u bečkom zoološkom vrtu Tiergarten Schönbrunn. Tamo su krajem ožujka ove godine prvi put u zatočeništvu na svijet došli mladunci ove vrste guštera.
Plosnati gušteri mogu se naći samo u sjevernom dijelu Južne Afrike. Bečki je zoološki vrt prije dvije godini prvi dobio dva para ovih guštera, a sada mu je za rukom pošlo i njihovo razmnožavanje. Dok mužjake ove vrste odlikuju jarke boje, mladunci su kao i ženke smeđi.
Beč, Platysaurus broadleyi– Skrb o životinjskoj vrsti s kojom nitko nema gotovo nikakvog iskustava pravi je izazov, a njihovo razmnožavanje dakako još veći. O njihovu se uzgoju ništa nije znalo. No, kako ove životinje u prirodi jaja liježu u vlažne otvore u stijenama, u nastambu smo im postavili kutije s vlažnim supstratom u koje su ženke položile jaja – s ponosom ističe direktorica bečkog zoološkog vrta Dagmar Schratter. Prva je ženka jaja položila još u kolovozu 2015. godine, a druga dva mjeseca kasnije. Na temelju iskustva s drugim vrstama guštera osoblje vrta je očekivalo da će se mladunci iz ukupno pet jaja izleći za dva do tri mjeseca. No tek nakon sedam i pol mjeseci došao je trenutak da na svijetu dođu dva mladunca. Pri tom je iznenađujuća bila veličina mladunaca koji su odmah po izlijeganju bili samo dvostruko manji od svojih roditelja. Kako je podmladak jako osjetljiv još se nalazi iza kulisa i posjetitelji ga ne mogu vidjeti. Hoće li se i iz preostala tri j jaja izleći mladunci pokazat će vrijeme.

Foto: Daniel Zupanc – Beč – Tiergarten Schönbrunn