fbpx

Obilježavanje 25 godina umjetničkog djelovanja: Sofia Ameli Gojić!

Zagreb…

Prvakinja zagrebačkoga HNK-a Sofia Ameli Gojić u subotu, 18. lipnja obilježit će 25. godišnjicu umjetničkoga rada

Sofia Ameli GojićUlogom Jele u Ekvinociju Ive Brkanovića, Sofia Ameli Gojić, prvakinja Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, u subotu, 18. lipnja 2016. godine obilježit će 25. godišnjicu umjetničkoga rada.
Kao solistica Opere HNK-a u Zagrebu Sofia Ameli Gojić angažirana je od 1991., da bi 2013. dobila status prvakinje opere. Dosad je otpjevala široki raspon naslovnih i glavnih opernih i operetnih uloga u više od 40 opernih produkcija, između ostalog uloge Amneris (Aida G. Verdija), Azucene (Trubadur G. Verdija), Carmen (Carmen G. Bizeta), Princeze Eboli (Don Carlos G. Verdija, Fenene (Nabucco G. Verdija), Rosine (Seviljski brijač G. Rossinija), Santuzze (Cavalleria Rusticana P. Mascagnija), Ulrice (Krabuljni ples G. Verdija), Kneginje (Sestra Angelica G. Puccinija).
Solo pjevanje je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu profesorice Nade Puttar-Gold 1990. godine, a usavršavala se na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Beču u razredu Leopolda Spitzera. Usavršavanje je nastavila kod pedagoga Stojana Stojanova.
Pored stalnog angažmana u matičnoj kući, Sofia Ameli Gojić je nastupala u nizu opernih kuća i koncertnih dvorana diljem Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Uz operni repertoar, nastupala je u nizu glavnih uloga u suvremenim operama. Njezino umjetničko djelovanje uključuje nastupe s Zagrebačkim filharmonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Orkestrom Opere iz Ljubljane, Hrvatskim komornim orkestrom, Cantus Ansamblom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, itd.
2005. godine Sofiji Ameli Gojić dodijeljena je nagrada Mare nostrum Croaticum za životno djelo, kao najmlađoj opernoj pjevačici koja je primila ovu nagradu.
Opera Ekvinocij Ive Brkanovića bit će izvedena u subotu, 19. lipnja, u 19.30 sati u HNK-u u Zagrebu. Izvedbom će ravnati maestro Nikša Bareza. Režija je talijanskog redatelja slovenskih korijena Igora Pisona. Kostimografkinja je Evelin Arweck, a scenografkinja Nicola Minnsen. Nastupaju: Ivica Trubić kao Frane Dražić, Tamara Franetović Felbinger kao Anica, Domagoj Dorotić kao Ivo, Sofia Ameli Gojić kao Jele, Siniša Hapač kao Niko, Ozren Bilušić kao Vlaho, Tvrtko Stipić kao ribar, Anastasija Dikmikj kao Kata i Alen Ruško kao Pavo i dr. Izvedbom 24. lipnja ravnat će Darijan Ivezić, a u ulozi Pave nastupa Robert Palić.

Foto: Press