fbpx

Održan program Shakespeare živi u HNK

Zagreb…

400. obljetnice smrti Williama Shakespearea u HNK

Dubravka Vrgoc, program Shakespeare zivi– Iznimna nam je čast što je upravo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu odrabrano kao institucija u kojoj će započeti proslava Shakespearovog jubileja u Hrvatskoj. Da Shaksepeare živi, u HNK je dokazivano u proteklih sto godina brojnim uprizorenjima, ne samo Shakespearovih drama već i opera i baleta rađenih po Shakespearovim predlošcima. Ova je kuća doista Shakespearov dom, a to ćemo dodatno dokazati i u jubilarnoj godini – današnjim programom, ali i projekcijom filma Kako vam drago, točnije snimljenoga uprizorenja istoimene komedije u izvedbi Nacionalnoga teatra iz Londona čija će redateljica Polly Findlay u HNK režirati jedno od Shakespearovih djela, koje će premijerno biti prikazano u siječnju 2017. – izjavila je Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu.
U foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, jučer je u organizaciji Britanskoga veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Chevening Alumni – Hrvatska i British Council Hrvatska, održan prigodan program u okviru obilježavanja 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea.
Shakespeare ziviNakon uvodne projekcije videa Shakespeare u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu te arije iz predstave Macbeth Verdija u izvedbi opernoga solista Siniše Hapača i pod klavirskom pratnjom Helene Borović, posjetiteljima su se obratili Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, Dr. Connor Snowden, direktor British Councila te Mr. Ian Cliff, veleposlanik, otpravnik poslova u Britanskome veleposlanstvu.
Ovaj je program zapravo mogućnost milijunima ljudi diljem Velike Britanije kao i u 140 zemalja širom svijeta da sudjeluju u projektu Shakespeare živi, koji uključuje glazbu, film, kazalište, izložbe, javna čitanja. Postoji i online platforma (shakespearelives.org) koja uključuje niz materijala o Shakespeareu i njegovu opusu’, istaknuo je Dr. Connor Snowden. Shakespeare je bio intenzivan raščljanjivač, koji je uvijek ukazivao na važnost tolerancije različitosti pa u skladu s time želimo potaknuti diskusiju o kvaliteti i važnosti različitosti koje su ključne u vrednovanju i poštivanju onoga drugoga. Mi zapravo ovim programom slavimo Shakespearevu iznimnu pronicljivost – on je glas svijeta koji govori o pohlepi, požudi, ljubomori, ali i o odanosti, pravdi, prijateljstvu, poštovanju, i, ponajviše, ljubavi – rekao je Dr. Connor Snowden, direktor British Councila.
U sklopu programa izvedeni su i ulomci iz Shakespeareovih djela u interpretaciji glumaca glumaca HNK-a: Vanje Matujec (Celija iz drame Kako vam se sviđa), Luke Dragića (Hamlet iz istoimene drame) te Alme Price (Soneti).
Program je pratila prigodna izložba ilustracija Shakespearovih soneta, akademskoga slikara Rudija Labaša.

Foto: Press