Ususret premijeri opere ‘Manon Lescaut’
Piše: redakcija On 2 tra., 2016 At 11:32 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

HNK Zagreb….

Manon LescautSutra, u nedjelju, 3. travnja 2016. godine u 11,00 sati na pozornici HNK-a u sklopu programa ‘Ususret premijeri’ će biti predstavljena opera Manon Lescaut Giacoma Puccinija, koja će premijerno biti izvedena 8. travnja u 19,30 sati.
Opernu predstavu, zagrebačkoj će publici predstaviti redatelj i scenograf Dominique Pitoiset, maestro Nikša Bareza, ravnatelj Opere HNK i Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a moderator razgovora bit će Branimir Pofuk, glazbeni kritičar. Pjevane ulomke iz opere uz klavirsku pratnju izvest će solisti predstave.
Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu priprema novi premijerni naslov, operu Manon Lescaut Giacoma Puccinija, koja će biti izvedena 8. travnja 2016. pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji francuskoga kazališnog redatelja, scenografa i glumca Dominiquea Pitoiseta. Spomenuto je djelo posljednji put u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući izvedeno 1958. godine, pa će novu premijernu izvedbu biti moguće vidjeti nakon gotovo 60 godina.
Manon Lescaut je praizvedena 1893. s velikim uspjehom u Torinu, osiguravši autoru značajno mjesto u opernoj povijesti. Djelo je nastalo prema istoimenome romanu Abbéa Prévosta iz 1731. godine. Iako nije skladana savršeno poput Puccinijevih sljedećih opera, osvaja iskonskim glazbenim nadahnućem, jedinstvenim u čitavu njegovu stvaralaštvu pa i danas pripada najljepšim djelima operne literature.
Manon LescautOperu izvode članovi ansambla, Zbora i Orkestra HNK-a predvođeni solistima: Kristinom Kolar i Rebekom Lokar kao Manon Lescaut, Sinišom Hapačem i Ljubomirom Puškarićem kao Lescautom, Stjepanom Franetovićem i Renzom Zulianom kao Des Grieuxom, Sinišom Štorkom, Ozrenom Bilušićem i Ivicom Trubićem kao Geronteom, Ivom Gamulinom i Božimirom Lovrićem kao Edmondom, Antonijom Brajkovićem i Alenom Ruškom kao gostioničarem, Anastasijom Dikmikjom i Tenom Lebarić Rašković kao pjevačicom i Andrijom Paladom kao frizerom. Kostimograf predstave je Axel Aust, a oblikovatelj svjetla Cristoph Pitoiset. Asistenti dirigenta su Darijan Ivezić i Josip Šego, a studij zbora vodi Nina Cossetto.
Opera pripovjeda priču o šarmantnoj Manon Lescaut koja se zaljubi u studenta Des Grieuxa, s kojim bježi u Pariz, kako ne bi morala otići u samostan, kamo je šalje otac. Nakon kratkotrajne sreće mladih ljubavnika, Manon ne odolijeva iskušenju luksuza pa odlazi bogatome kraljevskom rizničaru Geronteu. Des Grieux ipak ne odustaje od Manon i nakon što se bivši ljubavnici ponovno sretnu, Geronte iz osvete daje uhititi Manon zbog krađe. Manon je osuđena na deportaciju u Ameriku, a Des Grieuxeov pokušaj da je spasi propadne te joj se on pridružuje dijeleći s njom svu neizvjesnost progonstva. Sve završava tragično, pod užarenim suncem pustopoljine pokraj New Orleansa, gdje Manon, na kraju snaga, pada i umire na rukama svojega ljubavnika.
Dominique Pitoiset je francuski kazališni redatelj, scenograf i glumac. Od 1996. do 2000. je vodio Théâtre Dijon Bourgogne, a od 2004. do 2013. je ravnatelj Théâtre national de Bordeaux en Aquitaine. Od siječnja 2014. suradnik je Bonlieu scène nationale d’Annecy et Compagnie de la Ville de Dijon. Nova suradnja redatelja Dominiquea Pitoiseta i dirigenta Nikše Bareze nastavak je uspješne suradnje na Puccinijevoj operi La Bohème iz 2010. u Théâtre du Capitol u Toulouseu.

Foto: Mara Bratoš

comment closed