fbpx

Premijera: Opera ‘Manon Lescaut’ Giacoma Puccinija!

Zagreb…

Manon LescautOpera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu priprema novi premijerni naslov, operu ‘Manon Lescaut’ Giacoma Puccinija, koja će biti izvedena 8. travnja 2016. godine pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji francuskoga kazališnog redatelja, scenografa i glumca Dominiquea Pitoiseta. Spomenuto je djelo posljednji put u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući izvedeno 1958. godine, pa će novu premijernu izvedbu biti moguće vidjeti nakon gotovo 60 godina.
Manon Lescaut je praizvedena 1893. s velikim uspjehom u Torinu, osiguravši autoru značajno mjesto u opernoj povijesti. Djelo je nastalo prema istoimenome romanu Abbéa Prévosta iz 1731. godine. Iako nije skladana savršeno poput Puccinijevih sljedećih opera, osvaja iskonskim glazbenim nadahnućem, jedinstvenim u čitavu njegovu stvaralaštvu pa i danas pripada najljepšim djelima operne literature.
Operu izvode članovi ansambla, Zbora i Orkestra HNK-a; solisti Kristina Kolar i Rebeka Lokar kao Manon Lescaut, Siniša Hapač i Ljubomir Puškarić kao Lescautom, Stjepan Franetović i Renzo Zuliano kao Des Grieuxom, Siniša Štork, Ozren Bilušić i Ivica Trubić kao Geronteom, Ivo Gamulin i Božimir Lovrić kao Edmondom, Antonijo Brajković i Alen Ruško kao gostioničar, Anastasija Dikmik i Tena Lebarić Rašković kao pjevačica i Andrija Palada kao frizer. Kostimograf predstave je Axel Aust, a oblikovatelj svjetla Cristoph Pitoiset. Asistenti dirigenta su Darijan Ivezić i Josip Šego, a studij zbora vodi Nina Cossetto.
Opera pripovjeda priču o šarmantnoj Manon Lescaut koja se zaljubi u studenta Des Grieuxa, s kojim bježi u Pariz, kako ne bi morala otići u samostan, kamo je šalje otac. Nakon kratkotrajne sreće mladih ljubavnika, Manon ne odolijeva iskušenju luksuza pa odlazi bogatome kraljevskom rizničaru Geronteu. Des Grieux ipak ne odustaje od Manon i nakon što se bivši ljubavnici ponovno sretnu, Geronte iz osvete daje uhititi Manon zbog krađe. Manon je osuđena na deportaciju u Ameriku, a Des Grieuxeov pokušaj da je spasi propadne te joj se on pridružuje dijeleći s njom svu neizvjesnost progonstva. Sve završava tragično, pod užarenim suncem pustopoljine pokraj New Orleansa, gdje Manon, na kraju snaga, pada i umire na rukama svojega ljubavnika.
Dominique Pitoiset je francuski kazališni redatelj, scenograf i glumac. Od 1996. do 2000. je vodio Théâtre Dijon Bourgogne, a od 2004. do 2013. je ravnatelj Théâtre national de Bordeaux en Aquitaine. Od siječnja 2014. suradnik je Bonlieu scène nationale d’Annecy et Compagnie de la Ville de Dijon. Nova suradnja redatelja Dominiquea Pitoiseta i dirigenta Nikše Bareze nastavak je uspješne suradnje na Puccinijevoj operi La Bohème iz 2010. u Théâtre du Capitol u Toulouseu.

Foto: Press