fbpx

Izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost!

U Splitu…

Anne FrankHrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) ekskluzivno u Hrvatsku dovela je izložbu ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost‘. Riječ je o prvom gostovanju izložbe upotpunjene i panelima izrađenima posebno za hrvatsku publiku. Time se Hrvatska i Split pridružuju više od 40 drugih zemalja čitavoga svijeta koje su imale priliku ugostiti ovu izložbu na svojim jezicima.
– Ovakva putujuća izložba nesumnjivo će dati veliki doprinos obrazovanju mladih generacija – poručio je pokrovitelj, predsjednik Ivo Josipović u svom pismu organizatorima.
Projekt, vrijedan više od 750.000 kuna, rezultat je partnerstva s Kućom Anne Frank i velikodušne financijske potpore Europske unije projektu ‘History for Understanding – Povijest za svijest’ Kuće Anne Frank i HERMES-a. Izložba je već posjetila Zagreb i Rijeku, a splitska publika može izložbu vidjeti od 17. veljače 2014. do 27. ožujka 2014. u prostoru Sveučilišne knjižnice Split. Vođeni posjeti za grupe su petkom od 10-18 sati, a prijaviti se može putem internet stranice http://www.hermes-communiaction.hr/aktivnosti/povijest-za-sadasnjost/rezervacija-termina. Izložbu se može pogledati u radno vrijeme knjižnice – radnim danom od 8 do 21 sat te subotom od 9 do 14 sati.
Anne FrankAnne Frank — povijest za sadašnjost izložba je koja mijenja gradove, lokaciju, redoslijed, vodiče i shvaćanje mladih i starih o tome što rat čini djeci-žrtvama rata. Kroz 38 panela, upoznat će posjetitelje s pričom o Anne Frank. Život djevojčice čiji je dnevnik preveden na 67 jezika i prodan u više od 30 milijuna primjeraka imat će priliku upoznati posjetitelji iz gotovo cijele Hrvatske, jer će osim u Zagrebu, izložba gostovati u Osijeku, Rijeci i Splitu. Umjesto skupih izložaka, starih pisama, staklenih vitrina i čuvara, Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja u suradnji s kućom Anne Frank iz Amsterdama postavljaju izložbu komponiranu od teksta i slika, namijenjenu svim uzrastima, kroz koju vode za to posebno obučeni učenici-vodiči. Ovaj interaktivan pristup izložbi i način na koji se pristupa nekim od najvažnijih lekcija holokausta već su isprobani u 40 različitih zemalja diljem svijeta, a za hrvatsku izložbu napravljeni su i posebni paneli. Hrvatski dio izložbe bavi se lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata tako i u novijoj povijesti te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava.
Projekt je pod pokroviteljstvom Predsjednika RH i ima podršku Veleposlanstva kraljevine Nizozemske.

Foto: Press Scena.hr