fbpx

Prvi put u Hrvatskoj: Izložba ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’

Anna FrankHrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) ekskluzivno u Hrvatsku dovodi izložbu ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost”.
Riječ je o prvom gostovanju izložbe upotpunjene i panelima izrađenima posebno za hrvatsku publiku u Hrvatskoj. Time se Zagreb i Hrvatska pridružuju više od 40 drugih zemalja čitavoga svijeta koje su imale priliku ugostiti ovu izložbu na svojim jezicima.

Izložba, vrijedna više od 750.000 kuna, rezultat je partnerstva s Kućom Anne Frank i velikodušne financijske potpore Europske unije projektu ‘History for Understanding – Povijest za svijest’ Kuće Anne Frank i HERMES-a, u čijem sklopu izložba gostuje u četiri hrvatska grada – Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. Izložba će se u svakom od gradova zadržati šest tjedana. Otvorenje izložbe je 20. rujna 2013. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Detalj iz Kristalne noći‘Anne Frank — povijest za sadašnjost’ izložba je koja mijenja gradove, lokaciju, redoslijed, vodiče i shvaćanje mladih i starih o tome što rat čini djeci-žrtvama rata. Kroz 36 panela, upoznat će posjetitelje s pričom o Anne Frank. Život djevojčice čiji je dnevnik preveden na 67 jezika i prodan u više od 30 milijuna primjeraka imat će priliku upoznati posjetitelji iz gotovo cijele Hrvatske, jer će osim u Zagrebu, izložba gostovati u Osijeku, Rijeci i Splitu. Da je dnevnik Anne jedno od najvažnijih svjedočanstava o holokaustu govori i izjava John F. Kennedyja: “Od mnoštva onih koji su kroz povijest dizali svoj glas za ljudsko dostojanstvo u doba velike patnje i gubitka, nijedan glas nije prodorniji od glasa Anne Frank”.

Umjesto skupih izložaka, poluraspadnutih pisama, staklenih vitrina i čuvara, Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja u suradnji s kućom Anne Frank iz Amsterdama postavljaju izložbu komponiranu od teksta i slika, namijenjenu svim uzrastima, kroz koju vode za to posebno obučeni učenici-vodiči. Ovaj interaktivan pristup izložbi i način na koji se pristupa nekim od najvažnijih lekcija holokausta već su isprobani u 40 različitih zemalja diljem svijeta, a za hrvatsku izložbu napravljeni su i posebni paneli. Hrvatski dio izložbe bavi se lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata tako i u novijoj povijesti te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava.

Projekt je pod pokroviteljstvom Predsjednika RH i ima podršku Veleposlanstva kraljevine Nizozemske.

– Ovakva putujuća izložba nesumnjivo će dati veliki doprinos obrazovanju mladih generacija – poručio je pokrovitelj, predsjednik Ivo Josipović u svom pismu organizatorima.