fbpx

Ana Gruica: Odlazak supruga bila mi je najteža scena!

Ana Gruica_1Glumica je uživala u snimanju dugometražnog prvijenaca ‘Glazbena kutija’, maturanta Prve gimnazije Brune Mustića. U Karlovcu je u rujnu bila pretpremijera filma. Ana Gruica je zajedno s ostalom glumačkom postavom u filmu volontirala. Glumi majku problematične kćeri, a njezinog supruga glumi Robert Kurbaša. Ana u ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr otkriva detalje sa snimanja filma, ali se prisjetila i svog puberteta. A odlazak supruga u filmu joj je bila najemotivnija i najteža scena.

Scena: Glumite u filmu ‘Glazbena kutija’, mladog redatelja Brune Mustića, kako je došlo do suradnje?
Bruno me kontaktirao preko zajedničkih prijatelja. Odmah nakon prve kave znala sam da je suradnja na pomolu. Tako mlad ulaziti u takav projekt mora značiti da je dečko potpuna budala ili odličan vizionar. U obje sam kombinacije htjela sudjelovati kao svojevrsni eksperiment jer se iz obje varijante mora nešto pozitivno izroditi.

Scena: Podržavate mlade i talentirane ljude i projekte koji nisu uhodani i još poznati, odakle ta karakterna crta?
Pa mislim da imam ‘dobar nos’ za prepoznati entuzijazam i talent koji kompenzira manjak iskustva. Također, veliko je zadovoljstvo vidjeti uspjeh projekata kojima ljudi nisu davali prevelike izglede.

Scena: U filmu glumite majku problematične kćeri, što vam je bilo najteže u toj ulozi?
Emocije za vrijeme snimanja filma su bile jake, izražene i teške. Patnja samohrane majke i njezine frustracije su intenzivno iskustvo.

Scena: Što ste naučili kroz te emotivne katarze u odnosu majke i kćeri?
Da mojoj majci sa mnom život nije bio lagan.

Ana Gruica_2Scena: Kako ste se pripremali za ulogu?
Razmišljala sam o toj ženi, o njezinim željama, neispunjenim snovima, čak sam znala razgovarati o njoj tijekom snimanje u trećem licu, kao da je neka poznanica koju komentiram.

Scena: Zašto ste prihvatili baš tu ulogu?
Zato jer mi je davala veći zadatak od biti lijepa, fatalna ili zla zavodnica. Željela sam izaći iz kalupa koji su mi pripisali, ali i sama se uhvatiti u koštac s novim izazovima.

Scena: Koliko je trajalo snimanje i gdje ste snimali?
Snimanje je trajalo kroz prosinac  2012. i siječanj 2013. godine. Snimali smo u Splitu i na otoku Braču. Nisam imala tu ‘privilegiju’, ali čula sam da se film snimao čak i na sam Badnji dan.

Scena: Kako je bilo surađivati s Robertom Kurbašom? Kakav je on otac u filmu?
Kurbaša je moj stari prijatelj. Znamo se čak i prije nego što sam upisala Akademiju. Uvijek smo se šalili kako smo izvrstan scenski par i kako bismo voljeli raditi zajedno tako da smo se oboje veselili ovoj suradnji. Robert je nemoguće loš suprug i otac u filmu. Vjerujem da je uloga suprotnost njemu u pravom životu.

Scena: Ima li neka zanimljiva anegdota sa snimanja?
Uvijek postoje zanimljive anegdote, a neke trebaju ostati uspomene seta.

Ana GruicaScena: Najteža scena koju ste imali u filmu, a koja je najemotivnija?
Odlazak muža mi je sigurno najemotivnija i najteža scena.

Scena: O čemu ste razmišljali za vrijeme snimanja filma?
Bilo je to i privatno teško razdoblje, svakakve misli su bile u igri. Nisam znala trebam li ih pripisati poslovnom ili privatnom segmentu. Sve je to, nadam se, pridonijelo kvalitetnijoj izvedbi.

Scena: Jeste li se prisjetili svog puberteta i kakav je bio vaš odnos s majkom u pubertetu?
Itekako sam ga se prisjetila i pokušavala shvatiti koje su teške trenutke proživjeli moji roditelji u nastojanju da me izvedu na pravi put za vrijeme mog turbulentnog perioda adolescencije.

Scena: Što biste izdvojili kao posebnost tog filma?
To što je sniman s puno ljubavi, vjere, bez novaca, sitnih interesa i fige u džepu.