fbpx

Anita Juka izabrana kao sudionica prestižnog programa u Torontu

Producers Lab Toronto…

Anita Juka– Velika je čast biti među deset producentica i producenata odabranih iz cijele Europe i biti pozvana na sudjelovanje u ovome prestižnom programu. Također, to je odlična prilika za predstavljanje hrvatske kinematografije drugim sudionicima, stvaranje novih partnerstava te razvijanje međunarodnih projekata – rekla je Anita Juka.
Producentica Anita Juka izabrana je za sudjelovanje na ovogodišnjem Producers Lab Torontu, najprestižnijoj platformi za umrežavanje filmskih profesionalaca koja se održava u sklopu jednog od najpoznatijih filmskih festivala na svijetu – Međunarodnog filmskog festivala u Torontu.
Ti mene nosišDeset producenata iz Europe, deset iz Kanade i četiri producenata iz Australije i Novog Zelanda odabrani su zahvaljujući impresivnim filmografijama, uspješnim međunarodnim koprodukcijama, ali i projektima u razvoju koji su zanimljivi međunarodnom tržištu. Producers Lab Toronto potiče međunarodne koprodukcije, a ove godine održava se po sedmi put, i to od 6. do 9. rujna.
Anita Juka osnovala je produkcijsku kuću 4Film 2003. godine, a u svojoj karijeri dugoj 14 godina producirala je 16 filmova, među kojima je 8 međunarodnih koprodukcija. Posebno se ističe ‘Ti mene nosiš‘, u režiji Ivone Juka, koji je do sada prikazan na preko 20 filmskih festivala i ovjenčan s ukupno 10 nagrada. „Ti mene nosiš“ nominiran je za Najbolji europski film 2015. godine od strane Europske filmske akademije te se našao i u utrci za najprestižniju filmsku nagradu na svijetu – Oscara za najbolji strani film. Film se može pogledati na Netflixu, kao prvi film iz regije uvršten u ponudu ove najpoznatije VOD platforme.
Važno je istaknuti i igrani film „Tu“, redatelja Zrinka Ogreste (dobitnik Kristalnog globusa na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma), dokumentarni film „Što sa sobom preko dana“ , redateljice Ivone Juka (dobitnik Srca Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu) i kratki igrani „Romkom“, redatelja Zvonimira Rumboldta (dobitnik nagrade za najbolji film na One minute Film Toronto Producers LabFestivalu). U službene konkurencije na preko dvadeset filmskih festivala pozvani su i producirani filmovi „Pogled iz bunara“, redateljice Ivone Juka i „Panj pun olova“, redatelja Branka Schmidta. Njezin rad zamijetila je i Europska filmska akademija, koja je 2015. Anitu Juka pozvala u svoje članstvo.
Na Producers Lab Toronto, Anita Juka sudjelovat će s drugim istaknutim europskim producentima, kao što su Petter Lindblad (producent švedskog Snowcloud filmsa) i Christof Neracher (producent preko 20 filmova švicarskog Hugo films productiona).

Foto: Press