Nikola Tavelić – 50 godina svetosti

Zagreb…

Dokumentarni film Nikola Tavelić – 50 godina svetosti u nedjelju na HRT-u

Nikola TavelićHrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 21. lipnja 2020. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21.10 sati prikazat će dokumentarni film Nikola Tavelić – 50 godina svetosti.
Naime, u nedjelju 21. lipnja 2020. navršava se 50 godina od proglašenja svetim sina hrvatskoga naroda i Crkve u Hrvata, Nikole Tavelića. Premalo je biografskih podataka, a malo je i predmetnih svjedočanstava o Nikola Tavelićnjemu. Što je ostalo, tko su svjedoci? Rodni Šibenik s drevnim samostanom sv. Frane čija je crkva nacionalno svetište prvoga hrvatskog sveca, samostanski muzej u kojem se čuvaju svečeve sandale. Svjedok je zemlja bosanska u kojoj je Nikola 12 godina djelovao kao misionar i Jeruzalem u kojem je mučenički umro.
Proglašenjem svetim u bazilici sv. Petra 21. lipnja 1970. papa Pavao VI. u nazočnosti Nikola Tavelićvelikoga mnoštva iz Hrvatske i drugih zemalja stavio je Nikolu Tavelića pred vjernike kao zadatak, da ga prihvate, štuju i da mu se mole.
Dokumentarni film sniman je u Zagrebu, u župi sv. Nikole Tavelića na Kustošiji i u crkvi sv. Antuna i samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca, zatim u Šibeniku, u svečevu nacionalnom svetištu i samostanu u kojem je boravio, u Bosni i Hercegovini, te u Svetoj zemlji, s naglaskom na Jeruzalem. Snimljena je bogata arhivska građa, a zahvaljujući nositelju autorskih prava, „Kršćanskoj sadašnjosti”, uvršteni su i ulomci filma kanonizacije u Rimu 1970. godine. U filmu sudjeluje kardinal Vinko Puljić, biskup Tomislav Rogić, rektor Svetišta fra Ivan Bradarić, redovnici četiriju franjevačkih provincija, jedna redovnica i svjetovne osobe.

Nikola Tavelić – 50 godina svetosti
Scenarist i urednik: Neno Kužina
Redatelj: Davor Borić Bubi
Direktor fotografije: Dražen Lipka
Montažerka: Davorka Feller
Trajanje: 52 min

Foto: Press