fbpx

Film Neprežaljeni osvojio nagradu Marija Jurić- Zagorka

Televizijsko novinarstvo…

Neprežaljeni– Različitost bi nas trebala činiti ljudima, obogaćivati nas, usrećivati. U dokumentarnome filmu Neprežaljeni različitost je prestala biti stvarnost; ona traje kao uspomena koju smo pokušali sačuvati kroz misao, kroz osjećaj prema onima koji nisu zaboravljeni ni prežaljeni. Ova je nagrada za mene znak da ipak ima nas koji, svemu unatoč, razumiju, žele i koji bi različitost željeli živjeti – tvrdi redateljica Ljiljana Mandić.
Dokumentarni film Neprežaljeni, nastao unutar HRT-ova Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo, danas je dobio nagradu Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Marija Jurić- Zagorka za televizijsko novinarstvo za 2016. godinu. U Velikoj dvorani Novinarskoga doma u Zagrebu nagradu su primile scenaristica filma Neprežaljeni Marijana Kranjec i urednica Daniela Draštata.
Neprežaljeni, Mato JemrićDokumentarni film Neprežaljeni prati priču Mate Jemrića koji se prisjeća dana kad su iz njegova mjesta u koncentracijski logor Jasenovac ustaše odvele sve Rome. Danas su Mati Jemriću 84 godine, no dan kad su njegovi školski prijatelji odvedeni, u lipnju 1942. godine, zauvijek će mu ostati urezan u sjećanje. Samo iz okolice Županje i Vinkovaca odvedeno je više od tri tisuće Roma. U neka se sela više nikad nisu vratili, a mještani koji još pamte da su ondje uopće živjeli, sjećaju ih se s poštovanjem i sjetom. Od Štitara i Otoka, preko Vrbanje i Bošnjaka do Rajeva Sela Romi su bili sastavni i prepoznatljivi dio zajednice u kojoj su živjeli, školovali se i radili. Neki od romskih glazbenika i danas imaju status zvijezde o kojima se govori s ponosom.
Scenaristica filma Marijana Kranjec kaže kako ju je dvadesetak godina rada u HRT-ovu studiju u Bjelovaru naučilo osluškivati srca takozvanih malih ljudi u malim sredinama i omogućiti da za njihovu plemenitost doznaju i drugi. „Film Neprežaljeni je upravo to, ali na slavonski način. Vrata njihovih domova otvorio nam je naš stručni suradnik Šimo Dominković, a na nama je bilo otvoriti misli i srca, namjestiti rasvjetu i kadar te s njima ispričati jednu od najpotresnijih i najprešućivanijih priča“, ističe Marijana Kranjec.
Redateljica Ljiljana Mandić ima veliko televizijsko iskustvo. Manjinsku je scenu upoznala režirajući HRT-ov multinacionalni magazin Prizma, a nedavno su gledatelji Hrvatske televizije (HRT – HTV) imali prigodu pogledati njezin film Ostati čovjek o Židovima koji su preživjeli holokaust.
Scenaristica Marijana Kranjec dodaje kako nagrada ne pripada samo televizijskoj ekipi koja je bilježila svjedočanstva, nego i onima koji su s njima podijelili svoja svjedočanstva i onima koji cijeli život nose teret tužne istine o stradanju svojih susjeda i prijatelja.
Ana Sotinac, Neprežaljeni– Najstariji među njima – Mato Jemrić iz Šiškovaca i gospođa Ana Sotinac iz Otoka – nažalost ovu nagradu nisu dočekali. Imali smo čast da mi upravo ta svjedočanstva sačuvamo od zaborava – kaže Marijana Kranjec.
Urednica Daniela Draštata ideju za film dobila je gledajući film filmskoga ljubitelja Šime Dominkovića i Antuna Smajića Štitarski Romi. „Nakon jednoga mi je snimanja za emisiju Prizma Aleksa Đokić, izniman državni službenik, ostavio DVD s radom njegovih Vinkovčana. Tad sam prvi put čula priču o Romima iz Štitara i nakon maloga istraživanja bilo mi je jasno da taj kraj i njegovi stanovnici čuvaju dirljivu i nepoznatu priču. Činilo mi se da je posljednji trenutak da snimimo film s ljudima koji se još živo sjećaju dana kada su njihovi prijatelji Romi odvedeni iz školskih klupa u Jasenovac, a kad imate svjedoke, povjesničare i romske glazbenike ispred kamere, za dobar vam film treba samo dobra ekipa iza kamere kojoj čestitam odsrca“, kaže Daniela Draštata.
Hrvatska radiotelevizija emitirala je ovaj emotivan i potresan film prošle godine na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, a za njegovo je nastajanje zaslužna ekipa multinacionalnoga magazina Prizma. Redateljica je Ljiljana Mandić, scenaristica Marijana Kranjec, urednica Daniela Draštata, snimatelj Tomislav Trumbetaš, montažerka Irena Korpes, asistentica redatelja Mirela Bedić, a producent Damir Duić. Film je dostupan s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press