fbpx

Snimaju se zadnje igrane scene serije Doba uskoka

Zagreb…

Doba uskoka– Ovo je sada završno studijsko snimanje što s tiče igranih scena, ostala su nam još dva terenska dana na Murteru i Dubrovniku. U našem studiju 10 imamo mletačku ratnu galiju kakve su Uskoci napadali, u ono vrijeme to je bio pravi nosač aviona, stoga vidite koliko su Uskoci bili moćni ratnici kada su ovo uspijevali pobjeđivati – rekao je Domagoj Burić.
Na Hrvatskoj radioteleviziji početkom ovog tjedna snimane su zadnje igrane scene dokumentarno-igrane serije Doba uskoka, HRT-ova mega projekta čiji je scenarist, redatelj i skladatelj Božidar Domagoj Burić.
Glavnu ulogu u scenama ‘tumači’ atraktivna replika 25-metarske mletačke galije, koju je HRT izgradio za potrebe serije kako bi se što vjernije dočaralo vrijeme 16. i 17. stoljeća kojim se bavi ova serija. Za potrebe snimanja serije galija je usidrena u HRT-ovom studiju te je naoružana topovima sa svake strane kako bi se uspješnije obranila od napadača.
Same scene napada snimljene su nešto ranije, a izgradnja replike broda trajala je oko mjesec dana. Uskoci su galije napadali gajetama, manjim brodicama dugima desetak metara.
Doba uskoka– Riječ je o scenografski najzahtjevnijim scenama serije, osim galije tu su i kostimi iz 16. i 17. stoljeća, mačevi i ostalo oružje, ukratko, sve ono što je prepoznatljivo za razdoblje kojim se serija bavi – rekla je producentica serije Marija Kosor.
U nastavku snimanja još slijede razgovori s hrvatskim povjesničarima koji se bave Uskocima, a potom postprodukcija, odnosno animacija, montaža, dodavanje specijalnih efekata i ostalog.
Serija iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama. Iako radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, neke scene snimane na zagrebačkom Jakuševcu, dotiču se i 14. i 15. stoljeća.
Doba uskoka sastoji se od četiri nastavka – svaki u trajanju od 50 minuta. U njihovoj izradi sudjeluje ista ekipa koja je pripremala Hrvatske kraljeve i Republiku. Uz redatelja, scenarista i skladatelja Božidara Domagoja Burića u njoj su montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun te kostimografkinja Jasna Zvonković Ljevaković. Scenograf je Igor Juras, nadglednik vizualnih efekata Kristijan Mršić, a producentica Marija Kosor.

Foto: Press